Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Kilka przycisków w jednym formie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vill
Hej smile.gif

Mam kilka przycisków w jednym formie. Jak wykryć który został wciśnięty? Każdy ma swój id i name. Nie znam ilości tych przycisków, są automatycznie generowane, więc if czy switch case odpada. Rozwiązanie najlepiej żeby było w php z poziomu przetwarzania formularza, jeśli się nie da to javascript, ale raczej nie jquery (to ma być wtyczka wordpressa).

W skrócie robię coś takiego: mam wiersze wypisywane z tabeli z bazy danych. Obok każdego wiersza jest przycisk 'Delete'. Po jego kliknięciu ma się usuwać dany wiersz z bazy. Chodzi mi tylko o to, żeby wykryć który wiersz zostaje wybrany do usunięcia.

Forti
a ten przycisk nie moze miec po prostu id wpisu z bazy, obok ktorego istnieje? przesylaj za pomoca get id wpisu ktory usuwasz.
Vill
No można tak, nawet tak jest zrobione. Tylko wydaje mi się, że musiałabym do tego zrobić coś w stylu

1. if(isset($_GET['0'])) {
  2. //funkcja usuwająca pierwszy wiersz z bazy
  3. }

a to rozwiązanie niestety odpada
Turson
Cytat
W skrócie robię coś takiego: mam wiersze wypisywane z tabeli z bazy danych. Obok każdego wiersza jest przycisk 'Delete'. Po jego kliknięciu ma się usuwać dany wiersz z bazy. Chodzi mi tylko o to, żeby wykryć który wiersz zostaje wybrany do usunięcia.

Niech każdy wiersz na osobny <form> wtedy w ukrytym inpucie ukrywasz ID do usunięcia i po problemie.
Vill
O, dobry sposób, dzięki smile.gif
Turson
Najładniej to zrobić jeszcze inaczej - ajaxem
Tworzysz tylko button bez żadnego forma
Kod
<button delete-id="ID JAKIE USUNĄĆ" class="delete_row">Usuń</button>

Ajaxem wysyłasz request na onclick klasy delete_row, pobierasz atrybut "delete-id" i go usuwasz, jeżeli request ajaxowy będzie success to usuwasz jeszcze cały wiersz.
Vill
Ajaxa niestety nie znam, ale naprowadziłeś mnie na podobne rozwiązanie. Przy każdym butonie onclick z wywołaniem funkcji:

1. function buttonAction(id){
  2. document.getElementById('deleting-row').value = id;
  3. document.getElementById('IWDE-text-slider-manage').submit();
  4.  
  5. }

Czyli ustawienie id w ukrytym inpucie i zrobienie submita.
Turson
Tylko czym różni się button z onlick submit form od zwykłego submita wink.gif
Vill
Właściwie tylko tym, że teraz wszystko może być w jednym formie. Nie wiem co jest lepsze.
Turson
Aa nie zauważyłem że ustawiasz id, to teraz jak wolisz. Jeden form pewnie ładniejszy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.