PPmoc
19.09.2014, 16:20:23
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś limit w przeglądarce. Chciałbym wrzucić tam zdjęcia przy pierwszym ładowaniu strony, tak aby nie wczytywały się z serwera. Załóżmy że mam tego dosyć sporo, czy istnieje jakiś limit na to?
pedro84
19.09.2014, 16:25:11
PPmoc
19.09.2014, 16:33:39
W takim razie, co się dzieje w przypadku gdy strona będzie ważyła o wiele więcej niż pojemność cache?
Pyton_000
19.09.2014, 16:37:22
nic, po prostu albo wywali cache starsze i zapcha do maksa i nic więcej nie wrzuci.
PPmoc
19.09.2014, 16:41:43
W takim razie mam inne pytanie. Chciałbym aby po stronie użytkownika znajdowało się sporo małych grafik pobieranych przy pierwszym ładowaniu. Powiedzmy że grafiki te budowałyby stronę i nie chciałbym za każdym razem pobierać ich z serwera, tylko aby przez całą wizytę znajdowały się po stronie klienta. Czy istnieje taka możliwość?
Damonsson
19.09.2014, 16:50:57
Przeglądarka to robi domyślnie.
PPmoc
19.09.2014, 16:54:58
Myślałem że te grafiki są wrzucane do cache, a gdy nie ma miejsca to są usuwane i przy przechodzeniu miedzy kartami trzeba je ponownie ładować?
Rozchodzi mi się generalnie o to aby serwer nie wykonywał zbędnej pracy.
Pyton_000
19.09.2014, 17:03:58
Zamiast wczytywać setki malutkich grafik zainteresuj się czymś takim jak sprites
PPmoc
19.09.2014, 17:08:59
Zastanawiałem się nad tym, w pewnym stopniu mogę to wykorzystać ale nie wszędzie. generalnie i tak zostaje mi problem setek małych obrazków. Nie mam możliwości takiego rozwiązania problemu

Albo inaczej, połączenie obrazków spowoduje że każdy jeden będzie ważył bardzo dużo. Chodzi mi o sposób na zmagazynowanie dużej ilości obrazków po stronie użytkownika, tak aby nie było potrzeby co róż wyciągania ich z serwera.
PS. Czy wyświetlenie na ekranie kilka razy tego samego ogromnego obrazka nie spowoduje obciążenia(większego niż przy wyświetlaniu pojedynczych zdjęć będących w osobnych plikach graficznych)?
by_ikar
19.09.2014, 18:49:12
Cytat(PPmoc @ 19.09.2014, 18:08:59 )

PS. Czy wyświetlenie na ekranie kilka razy tego samego ogromnego obrazka nie spowoduje obciążenia(większego niż przy wyświetlaniu pojedynczych zdjęć będących w osobnych plikach graficznych)?
Każdy obrazek, to jest request, każdy request to jest odczyt z dysku. Im więcej requestów, tym większych zasobów sprzętowych potrzebować będziesz.
Pyton_000
19.09.2014, 19:17:25
Ad. PS. Nie, bo to będzie odwoływać się do tego samego obrazka
PPmoc
19.09.2014, 19:29:21
Niezrozumiale napisałem. Chodziło mi o to że jeżeli klient pobierze dany ogromny obraz składający się z kilkuset zdjęć, to następnie zacznie to wrzucać w - załóżmy - divy( z odpowiednim ustawieniem pozycji). Mimo iż na ekranie wyświetli się tylko część tego obrazu, to chyba nie oznacza że dalsza część się nie wczytała. Zakładam że w tej sytuacji w każdym z div-ów znajduję się pełen obraz ale tylko część tego obrazu jest ujawniona, natomiast ukryta reszta nie znika i powoduje obciążenie. Nie znam się na tym super ale wydaje mi się że wyświetlanie tego obrazu na ekranie np. 100razy spowodowałoby obciążenie w rami, ponieważ obraz wczytane są w całości i to że widzimy tylko kawałek tego obrazu nie oznacza że reszta nie jest załadowania i nie obciąża.
Proszę potraktować to z przymrużeniem oka. Jak już pisałem nie znam się na tym...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pyton_000
19.09.2014, 19:33:10
Nie, bo to jest ten sam obraz. Przeglądarka napotka pierwszy raz na obrazek i go wczyta, kolejne doczytania spowodują odwołanie do tego samego obrazka który został już wczytany, nie wczyta go ponownie bo i jaki jest sens?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.