Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Autoprzewijanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bart123
Mam w sekcji head strony header.php taką funckję

CODE

<script type="text/javascript" src="js/jquery-1.8.3.js"></script>

<script type="text/javascript">
function scroll_to(div){
$('html, body').animate({
scrollTop: $("masthead").offset().top
},1000);
}
</script>

Gdzie ją teraz wstawić żeby wywołać tą funkcję na stronie . Ma ona przewijać stronę tóż po jej wczytaniu, do nagłówka (omijając w ten sposób reklamę, która stoi nad nagłówkiem) - darmowe hostingi mają ten minus

Rzadko używam JS więc po prostu zapomniałem. Przypomnicie mi? Please.

Takie coś nie działa
CODE
<script type="text/javascript">scroll_to(div)</script>
Turson
A co mówi konsola? Niech będzie twoim przyjacielem
Bart123
Czepia się wyłącznie kodowania znaków, które nie jest złe bo mam polske znaki normalnie.

O skrypcie nie ma nic.

Dodam jeszcze, że strona jest na bazie Wordpress, bo może to ma jakieś znaczenie.

Fukcję "staram się" wywołać zaraz po otwarciu body i diva o nazwie HFEED (to taki pojemnik na całość) tóż przed headerem.

Wcześniej zrobiłem jeden błąd bo wszelkie takie pierdoły w wordpress podaje się w sekcji head pliku NAGŁÓWKA. i tam oczywiście ją mam.

Początek tego pliku wygląda tak.

CODE

<div id="page" class="hfeed site">

<header id="masthead" class="site-header" role="banner">

Turson
Kod

Co to jest "div" i w ogole po co przekazujesz skoro nie używasz w funkcji żadnego argumentu.
djgarsi
O coś takiego chodzi?
http://jsfiddle.net/p7erpLok/
adrianpl20
jak wyżej już wspomniano do wywalenia ten argument div z funkcji i z wywołania funkcji oraz w $('masthead') chyba brakuje # - bez tego prawdopodobnie wyszukuje tagi czyli szuka <masthead> a nie <div id="masthead">
Bart123
Cba.pl ma tak cwanie zrobioną reklamę, że albo wyłączy się ją całkiem, albo w ogóle. Przy jednej reklamie da się zjechać w dół przy pomocy skryptu, a przy innej już nie. Po prostu nie działa.

Macie jakiś pomysł, jak może być zbudowana ta reklama, żeby blokować skrypt zjeżdżania w dół do nagłówka?

Tak z ciekawości pytam, bo tu zdążyłem się już przekonać, że nie ma rzeczy nie do przejścia.

Jakieś pomysły?
djgarsi
Sprbóbuj w moim przykładzie zamienić linijkę
Kod
jQuery(document).ready(function() {

na
Kod
$(window).load(function(){
Bart123
dj grasi dzięki. Twoja poprawka oczywiście działa, bo ładuje skrypt już po załadowaniu strony do okna. Logiczne.

Ja przed Twoją podpowiedzią poradziłem sobie inaczej, ale Twoja podpowiedź jest lepsza więc z niej skorzystałem.

Mój sposób: Wystarczy dać niewidocznego diva, zawsze na tej samej wysokości dokumentu z position relative .

Dzięki temu jest on zawsze pod reklamą, która wyświetla się nad naszą stroną. Czyli jest tuż nad naszą stroną. Dajemy mu odpowiedni margin-top i wtedy jakby nie było, strona zawsze przewinie się tam, gdzie jest nasz niewidoczny div. Wystarczy tylko podać jego klasę w skrypcie.

Kocham takie zagadki wink.gif Choć na początku ich nienawidzę bo kompletnie nie qmam o co biega smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.