Hej wszystkim!
Mam problem z czasami dostępu do serwisu, szukam rozwiązania który go skróci - najpierw opiszę jaki jest obecny stan portalu.
Każdy user może zakładać konta, dodawać prezentacje. Prezentacja składa się z obrazków, po klatkowych zdjęć lub rozbitych filmów na ramki. Userzy mogą te filmy udostępniać innym albo przez plugin w js animujący obrazki, albo poprzez wygenerowanie gif/video. Obecnie portal ma ok 500gb plików userów z całego świata, a transfer wychodzący jest na poziomie ok. 1tb miesięcznie.
Niestety pojawiają się problemy z wydajnością łącza, klient chce rozproszyć servery/dodać cdn'y. Tak by klienci nie musieli łączyć się z serverem przez pół świata do polski gdzie obecnie stoi 1 server.
Rozwiązania jakie udało mi się znaleźć to routing DNS, który wydaje się bardzo kosztowny lub Amazon S3 - tutaj lepiej z kosztami.
Problem jest taki, że user musi od razu uploadować pliki na najbliższy S3. Potem server jakiś musi go pobrać, utworzyć video, gify itd i oddać tym razem do kilku regionów S3. Cała procedura jest dość zawiła i szukam innych rozwiązań tego problemu.
Obecny szacunkowy koszt przy 3 regionach w amazonie tworzy koszt ok. 300$ miesięcznie + server bazowy do operacji na plikach, mysql'a itd. za ok 500zł/miesiąc. Te koszta są jak najbardziej akceptowalne.
Możecie doradzić jakieś rozwiązanie ew. utwierdzić mnie że S3 to dobry wybór?