Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Które wersje PHP, Apache , Mysql
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
netvalue
Hej
Stawiam nowy serwer, które wersje PHP , Apache , Mysql instalowac ?
PHP 5.5.17 ? Apache 2.4 ?
Forti
Tak, dokładnie tak smile.gif
netvalue
mysql 5.6.21 ?
Forti
Apache : 2.4.9
MySQL : 5.6.17
PHP : 5.5.12
PHPMyAdmin : 4.1.14
SqlBuddy : 1.3.3
XDebug : 2.2.5

wampserver.com

Czyli najnowsze wink.gif czasami mam problem, gdy po przeniesieniu na hosting wyskakują dziwne błędy - kwestia wersji php danego serwera i odpowiedniej konfiguracji, chociaż wszystko jest kompatybilne wstecz.
ohm
imo, lepiej przejść na nginx + php-fpm (dotdeb np.) + mysql 5.5 (ze względu na pewniejszą stabilność)
Forti
Ilu programistów, tyle opinii wink.gif
sazian
zainstaluj to co masz w repo
ziolo
A ja mam pytanie: Czy instalował ktoś z was PHP 5.5 na Centos 6.5 ?

Tu coś znalazłem: https://webtatic.com/packages/php55/

Zawsze mam opory, przed takimi akcjami, że się coś skopie mocno, a mam tam parę aplikacji klientów, z drugiej strony teraz właśnie piszę już w php 5.5 i mam dylemat czy refaktorować na końcu do 5.3 czy zrobić upgrade.
by_ikar
php 5.5 nie ma 100% kompatybilności wstecznej, są pomiędzy poszczególnymi wersjami rzeczy które zostały całkowicie skasowane, są też takie które zostały oznaczone jako deprecated i jeżeli raportowanie błędów jest ustawione na all, to też użycie przestarzałej funkcji/klasy/stałej/etc wywali błąd. W 5.5 przykładowo mysql_ jest deprecated, a jest to coś z czego na bank bardzo wiele starszych skryptów korzysta.. Tutaj lista zmian dla poszczególnych wersji wliczając najnowszą wersję: http://php.net/manual/tr/migration55.changes.php
pedro84
Cytat(netvalue @ 25.09.2014, 19:24:09 ) *
Hej

Najnowsze. Bądź tylko świadom posiadania najnowszej wersji PHP (stare śmieci mogą nie działać).

Cytat(ohm @ 25.09.2014, 20:24:38 ) *
imo, lepiej przejść na nginx + php-fpm (dotdeb np.) + mysql 5.5 (ze względu na pewniejszą stabilność)

Apache 2.4 + PHP-FPM też będzie śmigać elegancko.

Cytat(sazian @ 25.09.2014, 20:38:32 ) *
zainstaluj to co masz w repo

Po co? W repo często są stare wersje (Apacza 2.4 nadal w oficjalnych nie ma).
netvalue
kurde widze ze wszystko mozna nowe stawiac ale z PHP 5.5.x to zrezugnuje... jednak na rzecz 5.3.x
za duzo mam staroci ktore by dostaly po tylku na tym ... a przerabiac je specjalnie pod 5.5 to tez nie zabawa
Forti
Kiedyś nadejdzie czas, że będziesz musiał zmienić pewne rzeczy. Domyślam się, że całą baze masz na mysql_? tongue.gif
by_ikar
No php 5.5 to nie tylko jakieś nowe ficzery czy usunięcie starych, to przedewszystkim skok wydajności dla wykonywanych skryptów, zarówno czasowy jak i pamieciowy. Do tego dochodzi opcache, którego moduł jest standardowo dostępny i łatwy do skonfigurowania (należy go tylko włączyć). Jeżeli nie zależy ci na wydajności, to śmiało, zostań przy 5.3 wink.gif
sazian
Cytat(pedro84 @ 26.09.2014, 21:05:22 ) *
Po co? W repo często są stare wersje (Apacza 2.4 nadal w oficjalnych nie ma).

w repo mam
Apache 2.4.9 z możliwością aktualizacji do 2.4.10
PHP 5.5.12 z możliwością aktualizacji do 5.6.0
mysql-server 5.5.37 z możliwością aktualizacji do 5.5.39 lub możliwość instalacji 5.6.19

oczywiście jest repozytorium testinga więc możliwe że w eksperymentalu jest coś nowszeg
więc nie rozumiem zarzutów
pedro84
Cytat(sazian @ 27.09.2014, 14:07:27 ) *
oczywiście jest repozytorium testinga więc możliwe że w eksperymentalu jest coś nowszeg

Na produkcji też to zainstalujesz? wink.gif

Ja tam wychodzę od zawsze z założenia, że web server, PHP/Ruby/Python (teraz już te dwa ostatnie to nie), bazy zawsze warto kompilować samemu. Masz dokładnie takie moduły, jakie potrzebujesz.

Ponadto, jak tam jestem zwolennikiem idealnego odwzorowywania środkowiska developerskiego czy testowego (vide problemy z SF2 i libicu na CentOS).
ohm
Fakt, kompilowane i idealnie zgodne środowiska to jest najlepsze rozwiązanie, ale niestety nie każdemu się chce "tracić" czas na takie rzeczy. Niestety potem wychodzą kwiatki że w wersji php 5.4.x funkcja działa inaczej niż w 5.4.x+5 np wink.gif

Tak swoją drogą, najlepszym wyjściem jest właśnie kompilowanie i tworzenie paczek pod swoje systemy. Wiadomo, najpierw dev i testing, a potem dobre wdrożenie.
redeemer
Cytat(pedro84 @ 27.09.2014, 18:41:12 ) *
...
Ja tam wychodzę od zawsze z założenia, że web server, PHP/Ruby/Python (teraz już te dwa ostatnie to nie), bazy zawsze warto kompilować samemu. Masz dokładnie takie moduły, jakie potrzebujesz.
...
A jak wychodzą poprawki bezpieczeństwa to rekompilujesz? Bez sensu.
pedro84
Cytat(redeemer @ 27.09.2014, 21:58:27 ) *
A jak wychodzą poprawki bezpieczeństwa to rekompilujesz? Bez sensu.

2-3 minuty w zależności od maszyny, żaden problem.
Dejmien_85
Zainstaluj sobie menedżera wersji PHP i w konfigach apache/nginx/whatever (dokładnie sajtów/vhostow) ustaw odpowiednie wersje PHP dla każdego.
!*!
Cytat(netvalue @ 25.09.2014, 19:24:09 ) *
Hej

To zależy do czego Ci ten serwer jest potrzebny. Jeśli klepiesz stronki masowo, to wypadałoby, aby konfiguracja była zbliżona do tego co obecnie jest na innych hostingach, a tam nadal króluje 5.3 i jeszcze długo tak pozostanie, nie opłaca się wtedy kompilować PHP samemu.
Jeśli to maszyna prywatna lub sieć maszyn do własnego użytku to bez znaczenia co wybierzesz i tak zapewne za rok wyleci.
Pyton_000
Zainstaluj sobie Nginx + php-fpm w najnowszej wersji, i dodatkowo skompiluj sobie php-fpm 5.3 dzięki temu będziesz mógł sobie bardzo szybko ustawić który vhost na jakim php działa
ziolo
A może vagrant i wiele maszyn wirtualnych.
Tuminure
Cytat
Czyli najnowsze wink.gif czasami mam problem, gdy po przeniesieniu na hosting wyskakują dziwne błędy - kwestia wersji php danego serwera i odpowiedniej konfiguracji

Właśnie dlatego warto imo korzystać z Vagranta i stawiać wirtualną maszynę, jak najbardziej zbliżoną do tego, co znajduje się na serwerze produkcyjnym.

Cytat
chociaż wszystko jest kompatybilne wstecz.

Nie wszystko jest kompatybilne wstecz.
Pyton_000
Ludzie, kolega pisze o serwerze a nie localu wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.