Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie czy użytkownik jest administratorem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mixer3394
Witam,
nie wiem jak sprawdzić w moim kodzie PHP czy użytkownik jest administratorem. Wszystkich użytkowników mam zapisanych w bazie users w tabli users i dodatkowo wprowadziłem dodatkową kolumne user_admin typu boolean,w której 1 ma tylko mój administrator. Każdy użytkownik ma swój user_id.
Z góry dzięki za pomoc
nospor
Musisz zadac zapytanie do bazy mysql. Nie wiem czego uzywasz do baz. Najlepiej jakbys zrobil to za pomocą PDO. Ale jesli uzywasz funkcji mysql_ to przy pomocy mysql_query i mysql_fetch_array. W pierwszym lepszym kursie dostepnym za darmo i po polsku napisano jak sie łączyc w php z bazą.

przenosze na przedszkole
Boshi
Po zalogowaniu ustaw w zmiennej sesyjnej dane z kolumny uprawnienia a potem sprawdzaj czy zmienna sesyjna ma 0 czy 1.
Rysh
Cytat(Boshi @ 29.10.2014, 13:44:01 ) *
Po zalogowaniu ustaw w zmiennej sesyjnej dane z kolumny uprawnienia a potem sprawdzaj czy zmienna sesyjna ma 0 czy 1.

Minus jest tego taki, że jak ktoś dostanie administratora, musi się zalogować ponownie aby zmiany odniosły skutek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.