Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Kolejność LIKE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kasat
Witam, dziwny problem mam ponieważ w zapytaniu:

where upper(`title`) LIKE upper('%{$_POST['what']}%') OR upper(`msg`) LIKE upper('%{$_POST['what']}%') and `where` = '".$lokalizacja."' ...

to co mam pierwsze po where działa, ale drugie LIKE już nie.. wszystko się zgadzą, tzn nazwy kolumn etc. bo sprawdzałem. a dwa że jak tylko zamienie LIKE miejscami to działa dalej to 1,a drugie nie.. gdzie leży problem?
nospor
Problem z zapytaniem a pisze w dziale PHP... patrz prosze gdzie piszesz.... przenosze.
A przenosze na przedszkole bo problem banalny...

OR OR AND
działa bardzo podobnie jak
+ + *

Tak wiec czy Twoim zdaniem
2 + 3 * 4
równa sie
3 + 2 * 4
?
in5ane
Jak miałeś dwa z matmy, to chodzi o nawiasy. Joke happy.gif. Gdyż krótko mówiąc w informatyce OR i AND to opeartatory alternatywy (czyli sumy) i koniunkcji (czyli iloczynu). A na poniższym obrazku masz to ładnie zobrazowane (wraz z pzosotałymi operatorami).
Pyton_000
Tutaj chodzi o moc operatorów wink.gif
in5ane
No chodzi o moc, wiadomo. Ale jeśli chce się wymieszać i mieć nad nimi kontrole, to stosuje się nawiasy smile.gif

@edit: w sumie to sorry, nie zagłębiłem się dokładnie w temat, w jego zapytanie, co on dokładnie chciał zrobić. Tak czy siak cenną wskazówkę również mu podałem smile.gif
Kasat
Witam, dzięki Panowie. Oczywiście problem już rozwiązałem wczoraj i oczywiście chodziło o nawiasy. Sorry za problem, ale tak jest jak piszę się gdy jest się chorym. smile.gif

A napisałem w PHP no bo to zapytanie stosowałem w PHP, pomyślałem że może się jakoś różnić.. to już z desperacji smile.gif

A co do matmy to miałem 2 biggrin.gif
nospor
Cytat
A co do matmy to miałem 2 biggrin.gif
To naprawde nie jest powód do dumy i szczerzenia z tego powodu zębów....
Kasat
@up jasne, ale to nie było ze względu na to co umiem, ale co robiłem w szkole.. albo co nie robiłem. Maturę zdałem na 70%, też nie dużo.. ale już lepiej:)
Oceny w szkole nie zawsze idą z parą z tym co się umie i dlatego mogę spokojnie się z tego cieszyć czy teraz śmiać. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.