Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OVH - podpięcie domeny pod VPS
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Turson
Mam problem z podpięciem domeny zarejestrowanej w OVH pod VPS z OVH.
Co próbowałem

I:
Ustawiłem DNSy domeny pod vpsXXXX.ovh.net i sdns2.ovh.net
Wchodzę przez panel w VPS->secondary DNS->dodaj nowy i wpisuję nazwę domeny, otrzymuję komunikat:
Cytat
Wystąpił błąd podczas zlecania dodania domeny do DNS secondary. (First we need to verify you are the owner of this domain. To do so, please add a TXT field on your DNS zone for the domain domena.com, with the subdomain 'ownercheck' and the following value: 'tajnyKod'. Once done and your zone reloaded, try again (you don't need to wait for DNS propagation).)

Dodałem więc rekord TXT z nazwą subdomeny i tajnymKodem. Powtarzam operację dodania secodary DNS i znowu ten komunikat.

Cytat
II:

Resetuję DNSy na standardowe: ns105.ovh.net, dns105.ovh.net
Dodaję rekord A z nazwą domeny i IPv4 serwera. Rezultat mierny - domena dalej nie działa.

III:
Dodanie rekordu A dla subdomeny ownercheck z IP - i nic. Poza tym próbowałem różne kombinacje powyższych dwóch sposobów.

Oczywiście za każdym razem po zmianie DNS czekałem na e-maila od OVH z wiadomością, że zostały zmienione. Samo IPv4 serwera jest ok, bo odpala mi apache.
Więcej pomysłów nie mam... Proponujecie coś?
johny_s
Cytat(Turson @ 16.11.2014, 17:01:25 ) *
Dodałem więc rekord A z nazwą domeny i tajnymKodem. Powtarzam operację dodania secodary DNS i znowu ten komunikat.

Nie wiem jak to tam u nich wyglada bo od lat trzymam u nich domen, ale z tego co piszesz to nie ma być rekord A tylko TXT. Tego też dodałeś?
Turson
Dodałem TXT, tylko pomyliłem się pisząc posta. Już poprawilem smile.gif
johny_s
A jeszcze jedno, dla subdomeny czy dla głównej?
Turson
Ech kolejny błąd w poście, dodałem dla subdomeny.
johny_s
No aż z ciekawości u siebie ustawiłem u siebie ten secondary na ovh, ustawiłem sobie na master dns ten rekord i poszło bez problemu

jak masz jakiegos linucha to dignij sobie ten rekord czy jest ok, ew. uzyj czegoś na sieci

dig TXT ownercheck.domena.pl

u mnie od razu wyskoczylo

;; ANSWER SECTION:
ownercheck.domena.pll. 3600 IN TXT "0875f45e"

Turson
U mnie wyskoczyło
ownercheck.domena.pl. IN TXT
czyki bez wartości...? mimo że mam ustawione
ownercheck.domena.pl. TXT 1f074eff
johny_s
Może Twój master sie wolniej odświeża
Sam obsługujesz swoją domenę czy na jakimś hostingu? Jeśli sam to pamietaj że jeszcze SOA trzeba odświeżyć.
Turson
Zarządzam domeną w panelu OVH.
btw. przy dodawaniu rekordu wywala mi błąd "Wystąpił błąd podczas dodawania wpisu do strefy DNS. (Object of type 'l1::NamedSoa' does not exist)".
johny_s
No to już nie wiem jak Ci pomóc, swoje domeny trzymam w polskiej (chyba) firmie. Na hostingach z reguły nie ma możliwości edycji rekordu SOA, są one generowane automatycznie przez skrypty, inaczej helpdeski by się nie były wstanie wyrobić z odbieraniem telefonów. Musisz jakoś zmusić swojego primary dns żeby wygenerował wpis TXT dla ownercheck

A jeszcze jedno mi wpadło do głowy, masz widlcarda albo A lub CNAME ustawione dla ownercheck? Nie jestem pewien czy dns złapie samo TXT jeśli nie ma odwołania do A lub CNAME
Turson
Ustawiłem:
ownercheck.domena.pl. A IP_SERWERA
*.domena.pl. CNAME domena.pl.
I nic. Może odczekam trochę
Pyton_000
Wstaw zrzut z panelu ustawień DNS
johny_s
To jak Ci się dns'y odświeżą to sprawdź czy TXT też pomogło
Pyton_000
Masz źle strefę ustawioną.

domena.pl A IP
ownercheck.domena.pl CNAME domena.pl.
*.domena.pl CNAME domena.pl.

Tak będziesz miał później łatwiej i szybciej :_
Turson
Ustawiłem strefy
domena.pl. A 5.196.***.**
*.domena.pl. CNAME domena.pl
ownercheck.domena.pl. CNAME domena.pl

Do tego dodałem pole TXT z kodem dla ownercheck. Tylko nie wiem czy probowac dodać domene jako secondary DNS dla VPS czy mozna to inaczej.
Walczę z tym od piątku i mnie zaraz cos strzeli chyba...

DNS (już aktywne):
ns105.ovh.net
dns105.ovh.net
johny_s
Wildcarda Ci już łapie? przepinguj ownercheck.domena.pl

i sprawdz jeszcze raz tego dig'a
Turson
ping: unknown host ownercheck.domena.pl

dig TXT domena.pl
;ownercheck.domena.pl. IN TXT

Nic... :/
johny_s
A na dobrym dns'ie tą domene ustawiasz? Niby domena sie może propagować do 48h ale praktycznie to zazwyczaj trwa do kiku godzin
Turson
Mam na DNS:
ns105.ovh.net
dns105.ovh.net

właśnie nie wiem czy nie ustawic na dns mojego VPS vpsXXX.ovh.net
johny_s
Jeśli robiłeś to już wcześniej i chce Ci się chce bawić w konfiguracje własnego dns'a to możesz to przerzucić, troszkę roboty, ale większa kontrola nad tym co jest

odpal jeszcze z konsoli

whois domena.pl

i sprawdź czy ona na pewno na tych dns'ach siedzi
Turson
Zmieniłem jednak DNS na VPS i whois wskazuje poprawne:
nameservers:
dns105.ovh.net.
vpsXXX.ovh.net.

ping ownercheck.domena.pl dalej jest unkown host.

Zmieniam te DNSy w kółko żeby sprawdzić rozne kombinacje i moze w koncu zadziala... Po prostu chce zeby to dzialalo, a na jakich DNS bedzie to sprawa malo wazna smile.gif
johny_s
Tylko że pierwszy jest primary, i z niego wszystkie regułki bierze, drugi secondary i ten tylko kopiuje wpisy z pierwszego

http://awesomescreenshot.com/0d43uyed20

spróbuj może jeszcze wyrzucić te kropki z konca domen, wiem że tak się wpisuje do dns'a ale może ich skrypt dopisuje dopisuje jeszcze drugą kropke, ja ich skryptom nie ufam od czasu kiedy wysyłali mi fakture za serwer jako skrypt perla smile.gif
Turson
Zleciłem aktualizację DNS i poczekam na efekt.
W starym panelu jest bez kropek na koncu, wiec moze ten nowy panel tylko tak wyswietla smile.gif
johny_s
Co Cie pokusilo żeby u nich domene brac smile.gif
Turson
Nigdy nie mialem problemow z domeną OVH poki podpinałem ją pod zwykły hosting, wtedy podałem DNS serwera, zaparkowałem domenę i voila.
Zmieniłem DNSy. whois wskazuje
nameservers: ns105.ovh.net.
vpsXXX.ovh.net.

Tutaj kolejnosc jest wazna? Zmienilem kolejnosc w panelu w porownaniu z poprzednimi DNS... Tutaj moze jest alfabetycznie?

Dobra ten nowy panel dodaje DNS w kolejnosci jakiej chce. W starym panelu można zarządzać i ustawiać konkretny primary i secondary.
Ustawiam
primary - vpsXXX.ovh.net
secondary - sdns2.ovh.net
i wywala
Cytat
Strefa SOA dla domeny domena.pl nie jest dostępna na serwerze dns: vpsXXX.ovh.net
johny_s
Domyslam się ze vpsXXX.ovh.net to Twoj vps
maz tam binda postawionego?
Turson
Właśnie znalazłem ten artykuł http://www.haveyoutried.it/2012/05/nowa-do...edykowanym-ovh/
Zainstalowałem bind9, w /etc/bind/named.conf.local dopisałem
Kod
zone "domena.pl" {
        type master;
        file "domena.pl";
        allow-transfer {
                IP_SERWERA;
                213.251.188.141;
                common-allow-transfer;
        };
};

tylko nie moge wykonac tego kroku /var/named/run-root/var/domena.pl bo nie istnieje katalog /var/named
johny_s
sprawdz /etc/bind
Turson
ls /etc/bind
Kod
bind.keys  db.127  db.empty  db.root     named.conf.default-zones  named.conf.options  zones.rfc1918
db.0       db.255  db.local  named.conf  named.conf.local       rndc.key
johny_s
tworzysz sobie plik

db.domena.pl

Kod
$TTL 3600
@ IN SOA domena.pl. admin.domena.pl. (
2014111701; Serial
10800; Refresh
3600; Retry
604800; Expire
3600 ); Minimum

@ IN NS vpsXXX.ovh.net.
@ IN NS dns105.ovh.net.
domena.pl. IN A {TWOJE_IP}
*.domena.pl. IN A {TWOJE_IP}
ownercheck.domena.pl. TXT {kod}

w named.conf.local dopisujesz

Kod
zone "domena.pl" {
        type master;
        file "/etc/bind/db.domena.pl";
        allow-transfer {
                IP_SERWERA;
                213.251.188.141;
                common-allow-transfer;
        };
};
Turson
Okej. Zrobiłem to. Co dalej? Zmienić DNS dalej nie mogę bo to SOA
johny_s
reset binda i
dig @vpsXXX.ovh.net SOA domena.pl
ze swojego vpsa i z jakiegos zewnętrznego jak masz
jeśli na obu będzie ok to na razie olej secondary i wpisz 2x ten sam ew. raz po hoscie raz po ip niech sie dobrze wpis rozpropaguje
Turson
service bind9 restart
Cytat
[....] Starting domain name service...: bind92014 Nov 17 14:51:50 vpsXXX loading configuration: failure

Mam
Cytat
zone "domena.pl" {
type master;
file "/etc/bind/db.domena.pl";
allow-transfer {
5.196.***.**;
213.251.188.141;
common-allow-transfer;
};
};

Kod
$TTL 3600
@ IN SOA domena.pl. admin.domena.pl. (
2014111701; Serial
10800; Refresh
3600; Retry
604800; Expire
3600 ); Minimum

@ IN NS vpsXXX.ovh.net.
@ IN NS dns105.ovh.net.
domena.pl. IN A 5.196.***.**
*.domena.pl. IN A 5.196.***.**
~                                                                                                                                            
~
johny_s
sprawdz logi w /var/log/syslog
ja musze do ksiegowej spadac
Turson
W logach pokazało błąd z common-allow-transfer; więc to wywalilem i bind odpalił. Domena działa smile.gif dodanie secondary VPS z kodem również zadziałało biggrin.gif DNSy zostawiłem jak były, czyli
dns105.ovh.net
vpsXXX.ovh.net
Wielkie dzięki za pomoc wink.gif

Działało, potem dodałem secondary DNS w VPS i wreszcie pobrało pole TXT z kodem więc przeszło.
Wróciłem do domu i... już nie działa ohmy.gif nie wiem czego to wina. Zmieniłem DNSy tak, że primary to vpxXXX.ovh.net a secondary sdns2.ovh.net
Restartowałem bind9 i znowu nic mellow.gif

Mam strefy takie jak były:
domena.pl. A 5.196.***.**
*.domena.pl. CNAME domena.pl
ownercheck.domena.pl. CNAME domena.pl
ownercheck.domena.pl. TXT "kod"

W named.conf.local i db.domena.pl jest tak jak bylo co pisalem kilka postow wczesniej.

ping domena.pl wykonywany z VPS odpowiada, z zewnątrz nie. Wygląda jakby domena nie byla dostepna z zewnatrz
johny_s
W domu masz win czy linux? jak win przeczysc cache dla dns'ow
Turson
Nie chodzi i na win i na linuxie ani na androidzie
johny_s
to przepinguj domene czy jeszcze zyje, przy okazji sprawdzisz czy na jakies ip wskazuje

i skoro masz linucha to odpal to

dig @vpsXXX.ovh.net domena.pl
dig domena.pl
Turson
Teraz akurat przełączyłem się na windę. Nie uwierzysz, ale odświeżyłem stronę kolejny raz i... nagle załapało ohmy.gif Nie rozumiem już jak to działa wink.gif
johny_s
Może router Ci jeszcze gdzieś dns'y przecachował
Turson
Zobaczę jak będzie dalej. Mam nadzieję, że już bez niespodzianek. Jeszcze raz wielkie dzięki! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.