Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kontroler i metoda jako ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
Witajcie,

Chcialbym doprowadzic do linkow takich jak:
  1. Kontroler/id

Wiem, ze drugi argument prowadzi do metody w kontrolerze, wiec, myslalem nad metoda magiczna, ktora by zbierala ID i uruchamiala inny kontroler, ale to rozwiazanie wydaje mi sie zbyt zawile..
Druga opcja to
  1. Kontroler/Metoda/id

Ale to niszczy moja strukture, ktora bym chcial osiagnac i musialbym wepchac kilka rzeczy pod jeden kontroller glowny.
Jak zrobic to profesjonalnie? Jaki silnik jest do tego najlepszy?

jezeli ktos, wciaz ma problem z ogarnieciem o co chodzi, odsylam do steam'a, ktory wlasnie tak ma to zrobione:
http://steamcommunity.com/app/440/screenshots/

pozdrawiam.
Turson
Niech linki będą tworzone standardowo kontroler/akcja/id a routingiem skracasz do kontroler/id
Koldy
Dzieki wielkie stary, zawsze naprowadzisz mnie na dobra droge.
Mam jeszcze male pytanko, bo sam widzę po sobie ze kod potrafie w jakims tam stopniu pisac, mysle ze nie najgorszym, bo staram trzymac sie zasad, znam wzorce, czytalem ksiazki o nich, ale czuje ze brakuje mi wiedzy wlasnie takiej jak i kiedy korzystać z takich rzeczy jak router i inne funkcje fw, czy jest jakas ksiazka badz obszerny artykul na ten temat? Moze byc po ang, to nie problem, pozdrawiam.

Edit:
Chcialem budowac cos swojego, ale wydaje mi sie ze nie czas na to. Zaczne od frameworka, na ktorym poznam zasady, chyba dobra opcja bedzie Silex, gdyz np Zend rzuca we mnie zbyt duzo, rozumiem kod pisany, ale czasami nie moge skminic logiki, to moj problem..
viking
Silex nie ma tradycyjnej metody routingu (przechwytujesz adres i wykonujesz na nim operacje, nie musisz odwoływac się do żadnych kontrolerów) więc w celach zapoznawczych słabo się nada.
Koldy
W takim razie co bd w miarę proste, oraz bedzie mialo tradycyjne style uzycia. Po prostu na czym zaczac, moze jednak dobrze rzucic sie w zenda?
Turson
Laravel
Koldy
Dzieki wielkie, zaczynam od zaraz.
Trudno byc samoukiem.. Doceniam wasza pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.