Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jakie rozwiazanie MVC wybrac
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
squid
Witam!
Stoje wlasnie przed wyborem odpowiedniego rozwiazania MVC. mialem juz stycznosc z Phiendem ale z powodu braku rozwoju tego projektu oraz malej przydatnosci przykladow odrzucilem go. Przyznac musze jednak ze ideii MVC nauczylem sie z dokumentacji wlasnie Phienda. Wiem ze na php.pl jest art na temat MVC ale chodzi mi o wasze doswiadczenia z Frameworkami MVC dlaczego wybraliscie ten a nie inny i jakie on ma zalety, jak jest z wydajnoscia itp.
z gory dzieki
bregovic
Nie mam w nim jeszcze doświadczenia, ale jestem w trakcie przyswajania WACT'a. Według mnie, jego atutami są (stosunkowo) dobra, rozwijająca się dokumentacja i aktywny (niedawno bardzo mocno się odbił) development. Generalnie zauroczyło mnie to że oni starają się tworzyć ten framework jak najbardziej kompatybilnym - np większość żeczy powinna działać na php4 jak i php5... Moje 5 groszy.
hawk
Najpierw powinieneś sobie powiedzieć, czego od takiego frameworka oczekujesz. Bo samo MVC można mieć nawet bez frameworka. Pytanie, co chcesz mieć w pakiecie. Uwierzytelnianie? Logowanie? Filtry? Język szablonów? Konfiguracja w XML? Itd, itd. Wtedy łatwiej jest dokonać wyboru, bo odrzucasz te frameworki, które nie spełniają twoich wymagań. To niestety jest kwestia subiektywna, bo różni ludzie mają różne priorytety.
squid
No musi byc sam sterownik oczywiscie, i filtr pozwalajacy zdecydowac jaka akce wykonac jako pierwsza, uwierzytelnianie moze byc ale nie jest to wymagane bo planuje uzycie LiveUser ( tam chyba obok zarzadzani userami jest uwierzytelnianie ). Co do konfiguracji, jakie zalety ma zastosowanie XML w tym wzgledzie? Jesli chodzi o szablony to kozystam ze smarty i nie zamierzam tego zmieniac;) No i oczywiscie jak zawsze wydajnosc ale nie jest to podstawowe kryterium wyboru

ale tak jak mowie jestem poczatkujacy w MVC i w zasadzie nie wiem czego moge oczekiwac od takiego Framworka

P.S.
podobno niektore farmeworki maja kontenery na dane ulatwiajace prace z modulami (w zasadzie ich pisanie winksmiley.jpg)
hawk
Filtry to wzorzec Intercepting Filter. A w prawdziwym MVC nie ma po co decydować, jaką akcję wykonać jako pierwszą, bo wykonywana jest tylko jedna akcja. I tą akcję wybiera oczywiście kontroler.

Jeżeli planujesz użycie LiveUser, to ważne jest dla ciebie, aby dało się wyłączyć wbudowane uwierzytelnianie frameworka (jeżeli jest). Już masz ważne kryterium.

Jeżeli chcesz używać smarty, to potrzebny ci albo framework, który już jest oparty o smarty, albo taki, który nie jest związany z żadnym systemem szablonów, albo taki gdzie można to łatwo wyłączyć. Np. mojavi jest oparte o smarty - plus. Ale WACT ma własny język szablonów - IMHO bardzo dobry - i nie wiem co ci wyjdzie, jak z niego zrezygnujesz - być może minus.

A o co chodzi z XML? To zależy jak skomplikowanej konfiguracji taki framework potrzebuje. Taki np. phrame wymaga definicji wszystkich akcji i wszystkich przejść między akcjami, i to wszystko w wielkim pliku php. Tutaj zero XML = zero walidacji (poza fatal compile error winksmiley.jpg) i zero wspomagania przy pisaniu tego = minus.

Co do kontenerów, to bym uważał. To będzie pociągało za sobą wybór (a raczej brak wyboru) biblioteki do bazy danych. Być może dużą integrację z systemem szablonów (chyba WACT). Z drugiej strony, takie systemy kontenerów są dostępne niezależnie od MVC (propel, db_dataobject, itd). Z trzeciej, integracja na pewno pomaga.
squid
to wszystko bardzo uzyteczne rady i wyjasnienia ale ja dalej jestem ciekaw jakie frameworki lubi spolecznosc php i dalczego. chcialbym wybrac tak zeby znow za kilka miesiecy nie zmieniac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.