Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nauka, kroki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
izuzel
Witam. Na początku przeproszę za ponowy temat z kategorii "jak nauczyć się php", ale do rzeczy. Przeczytałem dużo postów z forum na temat nauki owego języka, niektóre posty były pomocne, niektóre wręcz odwrotnie. Często zauważałem, że userzy zmienili temat całego wątku np. autor pyta o nauke php, a pięć postow dalej, ktoś wtrącą słowo "studia" i od tego momentu konwersacja zmienia kierunek. Tego bym nie chciał. Chciałbym się dowiedzieć, jaką drogę nauki obrać, aby nauka programowania php była dobra. Zacznę od początku.

Programowaniem php ( html + css znałem wcześniej, zrobiłem kilka stron ) zacząłem się interesować jakieś pół roku temu, obejrzałem kilka darmowych/płatnych kursów, poznałem trochę manuala. Obecnie potrafię napisać prosty skrypt php z wykorzystaniem pętli itp. Czytam w miarę podstawowe linie kodu, potrafię coś zrobić w mysql. Coś tzn. połączenia z baza danych, wszelaka praca na danych ( edycja, sortowanie itp.) Zamierzam zacząć projekt " hurtowanie materiałow budowlanych", strona całkowicie oparta o php+mysql do bazy danych produktów, użytkowników. Wydaje mi się, że idę w dobra stronę, ale.. no właśnie, i tutaj nachodzi pytanie.

Czy nie warto byłoby zahaczyć o korepetytora, który wskazałby cel i np. raz w tyg. sprawdzał by postęp pracy, pomagał w zrozumieniu i dawał następne zadania ( nie mowie o projekcie hurtowni ) ?
Wiem, wiem, zaraz każdy napisze, że jest manula, jest google i dużo tutoriali w sieci.. ale, taka wiedza przynajmniej dla mnie jest trochę nie spójna, ponieważ w jednym tutku przeczytam trochę o klasach, a w drugim, przelecę obiekty i autor tutka wrzuci inny temat. Ogólnie to zaczyna się robić mętlik, ja osobiście tracę zapał, ponieważ naglę jest tłok informacji, zaczynam mieszać informacje z tutków i powstają głupoty. Takie tylko moje spostrzeżenia.

Chciałbym się również dowiedzieć jak powinna wyglądać nauka php? najpierw proste skrypty, mysql, obiekty,klasy i tak dalej?

proszę o przemyślane wypowiedzi i na temat.

chciałbym również przy okazji napisać ogłoszenie, o korepetytora, z Bydgoszczy. najlepiej osoba która pracuje jako programista php.

Pozdrawiam.
gitbejbe
każdy naukę zaczyna inaczej. Ja uczyłem się programowania sam prawie od 0 w php - wcześniej liznąłem trochę c++. Z własnego doświadczenia mogę szczerze Tobie przyznać, że samodzielna nauka zaczyna mieć ręce i nogi po 2 - 3 latach. Oczywiście trzeba ciągle pisać i chcieć poznawać nowe rzeczy. Tutaj faktycznie najlepszą opcją byłaby pomoc kogoś doświadczonego. Ominęłyby Cię złe nawyki i o wiele szybciej zrozumiałbyś jak powinno się programować. To wg mnie najlepsza opcja na której oszczędzasz czas oraz szybciej i lepiej się uczysz. Jeśli chcesz sam się rozwijać to ameryki tutaj nie odkryje, pisz cokolwiek. Zrób bloga, własny mini framework... demotywatory , cokolwiek. Musisz dużo pisac i stawiac sobie poprzeczki. Jak już nauczysz sie programować strukturalnie, leć odrazu w obiektówkę. Naucz się wzorca mvc, zobacz jak działają autoloadery, routing, poznaj inne wzorce projektowe ... a jak już to osiągniesz to świat stoi przed Tobą otworem : ) Uczysz się z łatwościa jakiegoś wybranego przez siebie frameworka i lecisz z koksem. Pamiętaj tylko że to do czego zmierzasz to programowanie obiektowe.

no i bym jeszcze zapomniał wspomnieć. Ucz sie również języka sql, projektuj bazy danych korzystając z profesjonalnych narzedzi - tutaj polecam chyba najlepszy program Workbench, jest darmowy tylko trzeba zarejestrować konto. PHP bez baz danych jest mało użyteczny ; )
mrc
Napisałem Ci w wiadomości kontakt do siebie. Odezwij się po weekendzie.
tzm
Tutaj chyba każdy przechodził podstawy programowania w sposób samotny.. dobrze jest poznać samą składnie - serio. Nic więcej. I cisnąć się na płatne staże / darmowe jeśli możesz sobie na to pozwolić.. zacisnąć dupę i nie narzekać że nie zarabiasz - to nauka. To jak szkoła. Przez miesiąc/trzy stażu nauczysz się więcej niż przez rok w domu. Poza tym... podstawa. Dużo czytaj, ćwicz. Tu nie chodzi o korepetycje czy mentora.. zawsze wychodziłem z założenia że jak ktoś nie rozumie programowania z palca to nie powinien się za to brać. Programowanie to dość specyficzna dziedzina. To co się z boku wydaje trudne i cholera wie ile trzeba się nauczyć żeby to ogarnąć z punktu widzenia komputera jest zlepkiem instrukcji logicznych i w pewnym momencie jak już poznasz składnie języka w którym będziesz operował i tworzył oprogramowanie będziesz musiał się nauczyć czegoś więcej.. rozumowania tego co się dzieje w sposób pozbawiony jakiej kolwiek inteligencji. Zatem dochodzę tutaj do oczywistej konkluzji.. zamiast się zastanawiać jak się uczyć. Zastanów się czy będziesz umiał się wystarczająco ogłupić by zrozumieć co się dzieje po drugiej stronie procesora.. just logic !
Forti
Tzm - to jedna z najlepszych wypowiedzi jakie przeczytałem na tym forum wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.