Mam takie pytanie odnośnie formularzy składających się z wielu kroków i chce znać Wasze zdanie jak rozwiązaliście zabezpieczenie formularzy.
To opisze to na przykładzie żeby zobrazować o co mi chodziło.
Mamy formularz złożony z kilku kroków, a na końcu jego zapis do bazy.
Dany formularz obsługuje jakaś klasa która składa się z metod np. Formularz_n() SprawdzFormularz_n()
Po każdym wysłaniu formularza jest walidacja a następnie przejście do kolejnego formularza.
Zakładamy ze jesteśmy na ostatnim formularzu (formularz nr 5), jeśli go wywołamy nastąpi zapis do bazy. Wywołujemy ręcznie przejście do formularza (np. 2) wpisujemy jakieś tam dane, formularz nie przejdzie walidacji, zwrócimy jakiś tam tekst błędu a następnie ręcznie wracamy do formularza np. 5. I wtedy dajemy zapis do bazy. No i mamy krach.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie tego to sobie napisałem klasę która mi to obsługuje i w metodach walidacji i w metodach formularzy wołam sobie odpowiednie metody które mi sprawdzają i nie pozwalają dalej przejść.
Chciałbym poznać Wasze rozwiązania odnośnie tego przykładu.
Drugie pytanie jak sprawdzacie formularze? Zaluzmy mamy już aplikacje gotowa i chcemy sprawdzić czy nie ma w niej błędów, a najczestrze błędy (niewidoczne zostawiające jakaś tam furtkę dla nieproszonych gości), Jak testujecie formularze? Jakiś program który wpisuje głupoty czy ręcznie wpisujecie rożne rzeczy (chodzi mi nie tylko o dane jakie idą w POST lecz tez w GET) przekazania identyfikatorów wywołania modułów i innych rzeczy.
Czy może już na samym początku korzystacie z PHPUnit?