Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Prosty insert i nauka pdo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Od wczoraj bez zmrużenia oka siedzę i staram się przeskoczyć z mysql na pdo jednak kompletnie nie radzę sobie z rozszyfrowaniem tego wszystkiego.
Mam proste zapytanie które nie chce mi działać i nie umiem wyłapać dla czego.
W ogóle widzę, że ludzie ciągle używają jakichś innych formułek i każdy to robi na swój sposób w związku z czym trudno się z tym ogarnąć.
  1. <form id='comments' method='post'>
  2. <textarea rows='8' cols='80' name='comments'></textarea> <br />
  3. <input type='submit' name='send' value='Wyślij'>
  4. </form>
  5.  
  6. <?php
  7. if(isset($_POST['send'])){
  8. $pdo->prepare("INSERT INTO comments(comment) VALUES (:comment) ");
  9. $pdo->execute(array('comment'=> $_POST['comment']));
  10. }
  11. ?>

A tak przy okazji, gdzie wy się tego uczyliście?? Czytam tutoriale, manuale ale trudno mi się w tym połapać.
Nie ogarniam które znaczniki są zmiennymi, tak jak cięgle używane $pdo-> to jest zmienna po prostu czy jakaś komenda?
W ogóle nie ogarniam....
Damonsson
Pokaż więcej kodu, łączysz się gdzieś? Jakiś błąd?

Jeżeli po tym nie zrozumiesz http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO to jesteś mniej sprawny umysłowo.
Terrorizer
Tak wygląda mój plik connect.php który includuję. Dopisałem dzisiaj linijkę z pdo,
Dzięki za link, bardzo przyjemnie się to czyta,
(nikt nie powiedział, że jestem sprawny umysłowo haha.gif)

1. <?php
  2. mysql_connect('localhost','15641733_mu','haslo')
  3. or die('cant connect to server<br>error'.mysql_error());
  4. mysql_select_db('15641733_mu')
  5. or die('cant connect to database<br>error: '.mysql_error());
  6. ?>
  7.  
  8. <?php
  9. $connection = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=15641733_mu', '15641733_mu', 'haslo');
  10. ?>
Damonsson
to $pdo czy $connection? Zdecyduj się na jedno. Włącz wyświetlanie błędów, zaoszczędzisz sobie i nam czasu.
Terrorizer
Uznałem, że to tylko jakaś zmienna $connection która nie będzie mi potrzebna więc nazwałem jak tylko mi do głowy przyszło biggrin.gif
Turson
  1. $connection = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=15641733_mu', '15641733_mu', 'haslo');

To jest Twój obiekt do łączenia się z bazą przez PDO. Na nim wykonujesz wszystkie operacje.
Przykład:
  1. $stmt = $connection->prepare("INSERT INTO comments(comment) VALUES (:comment) ");
  2. $stmt->execute(array(':comment'=> $_POST['comment']));
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.