Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatycznie uruchomienie kamerki i zapis filmu na serwerze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka,
po wejsciu na stronę danego użytkownika, ma zostać automatycznie odpalona kamerka podłączona do kompa/lapka użytkownika, nagrywać przez jakiś czas, a następnie nagrany filmik zapisać na serwerze.
Oczywiście nie ma tu mowy o tajnym nagrywaniu ludzi. Użytkownik wyrazi zgodę na nagrywanie itp.

Rozumiem, że raczej nie da się tego zrobić przy użyciu php i html,js. Musze mieć do tego jakiś specjalny serwer? A może jakiś flash?
Ktoś coś robił kiedyś podobnego?
r4xz
HTML5 coś tam z tym zaczął działać:
przykład użycia + informacje oraz przykład działający pod FF

Niestety według caniuse i dev.moz wspierane tylko przez Firefoxa, Chrome i Opere
Pyton_000
Dla @nospor'a wysarczy wsparcia, On jest jak Chuck - nie lubi IE wink.gif

Ale tak do tematu to dość ciekawy temat, chętnie sam poczytam o takich cwancykach smile.gif
nospor
Cytat
Dla @nospor'a wysarczy wsparcia, On jest jak Chuck - nie lubi IE
Hehe, tak, to można by jakoś obejść brak IE smile.gif

@r4xz dzieki za info. Z tergo co widzę, użytkownik za każdym razem musi potwierdzac, że zezwala na nagrywanie. Jest tam jakiś myk, by mogł zatwierdzic tylko raz a potem juz samo z automatu bez zandego potwierdzenia by nagrywało?
I przepraszam, nie doczytałem jeszcze, troche czas mnie goni z inną rzeczą, ale czy można ten obraz zapisać na serwerze?
com
http://www.artandlogic.com/blog/2014/03/re...tarring-meteor/

pod tą frazą w google: "html5 capture video from camera" na pewno coś znajdziesz dla siebie smile.gif
redeemer
We flashu też się oczywiście da (nie wiem tylko, czy dzisiaj jest sens w to wchodzić). U nas używaliśmy flasha do robienia zdjęcia użytkowników. Applet wykonywał parę zdjęć, potem użytkownik wybierał które mu odpowiada i leciał POST - nic skomplikowanego.
com
te pytanie to kwestia api przeglądarki, w chrome widze tylko 2 opcje zablokuj całkiem albo pytaj wiec będzie pewnie ciezko
nospor
Ok. Jutro postaram sie zagłebić w lekture i potestować to i owo.

A odchodząc trochę od HTML5 - jakieś inne rozwiązania? Nie pamietam teraz co to było, ale dało się chyba realizować nagrania przez specjalny serwer (naprawdę wyleciała mi nazwa) a na stronie były to bodajże aplety java. Spotkał się ktoś z czymś takim? Warto teraz w ogóle w to wchodzić?

edit: o już, sobie przypomniałem ten serwer: RED5. Warto teraz w ogóle w coś takiego wchodzic?
!*!
Cytat(nospor @ 8.01.2015, 15:25:37 ) *
Warto teraz w ogóle w to wchodzić?

Nie. % ludzi z zainstalowaną javą jest mniejszy niż tych z flashem.
Chcesz nagrywać tylko obraz czy dźwięk też? Jeśli tylko obraz, to na upartego wystarczy getUserMedia w canvas (chyba na największe wsparcie dziś przez przeglądarki) i wysyłasz to poklatkowo na serwer po czym montujesz, dobre jak nie zależy Ci na jakości i ilość użytkowników jest mała (podobnie jak długość filmiku).

Opcja z dźwiękiem to już tylko WebRTC i odbieranie wszystkiego od użytkownika, niestety P2P nie zawsze się sprawdza.
Wsteczna kompatybilność dla flash + serwer który odbiera dane RTMP i zapisuje do pliku, serwer nginx ma moduł do tego protokołu który to umożliwia.

edycja: RED5 jest przereklamowany, to było dobre może z kilka lat temu, gdy cały rynek kulał i królował flash gdy był jeszcze zamkniętym protokołem.
by_ikar
Można coś takiego zrobić w RED5, ostatnio (2 dni temu?) została wydana wersja w której to nagrywanie zostało poprawione, bo wcześniej nagrywało jakoś śmiesznie. Serwer jest napisany w javie, klient w flashu. Nie jest to aż tak mocno skomplikowane, ale osobiście odradzam ci babranie się z RED5, ze kilku względów. Kwestia tego czy musisz mieć wsparcie dla większości przeglądarek?
nospor
Wystarczy sam obraz.
Z tymi przeglądarkami, czy ma mieć całe wsparcie, to jeszcze nie wiem. Na razie jest tylko ogólny zarys problemu bez szczegółów. Próbuje się zorientować w temacie jak do tego podejśc najlepiej i najszybciej bez zbędnych kosztów. Taki np. red5 to już by był chyba właśnie wiekszy koszt.
!*!
Tutaj https://github.com/muaz-khan/WebRTC-Experiment/ masz kilka skryptów które mogą Cie zainteresować.
nospor
Ok, jutro siadam do testów smile.gif
by_ikar
RED5 jest na licencji apache 2.0, więc nie to żaden koszt, jeżeli mówimy o złotówkach. Mimo wszystko po swoim doświadczeniu mogę ci powiedzieć, że lepiej abyś oparł to o webrtc bo będziesz miał mniej zabawy (do red5 aby w kliencie coś zrobić musisz znać AS, w przypadku serwera musisz znać jave).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.