Spojrzmy natomiast na "rynek" aplikacji php. Spotkac mozemy zarowno frameworki, cmsy, aplikacje oparte o php gtk, serwery aplikacji. Tymczasem zadziwiajaco niski jest poziom "php-odkryc". Wszelakie aplikacje w wiekszosci oparte o podobne i szeroko wykorzystywane wzorce nie wnosza nic nowego. Tak sie zastanawialem co jest przyczyna takiego stanu rzeczy. Przeciez php jako jezyk programowania daje dosc duze mozliwosci, mozemy na nim napisac praktycznie kazda aplikacje sieciowa: od bota ircowego do przetwarzania rozproszonego danych... Ale co dalej? Czemu w php nie implementuje sie takich ciekawych rzeczy jak chociazby algorytmy ewolucyjne czy niektore bardziej finezyjne wzorce Javy. Tak wiem, istnieja pewne granice technologiczne ale czemu nikt nie pokusi sie o jakies "odkrycie" w php. WIem ze nie pozostalo duzo do wymyslenia, ale niepokoi mnie ciagle powtarzanie wzorcow, nasladowanie innych jezykow i proba implementacji wzorcow w php... Jak myslicie, co przyniesie nam przyszlosc w dziedzinie php, co pozostalo jeszcze do zaimplementowania a jakie "perelki" jestesmy jeszcze w stanie wymyslec ?