Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Jednorazowe generowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kewlysek
Witam. smile.gif
Mam skrypt, który losuje w bazie login oraz hasło z tych, które mają status ustawiony na 0.
Nie mam pojęcia jak zmienić status na 1 po wygenerowaniu, próbowałem szukać na forum i googlach, gdy już coś znalazłem to zmieniało status wszędzie oraz nie wyświetlało żadnego wyniku.

1. <?php
  2. $connect = mysql_connect("host", "login", "haslo")
  3. or die("Nie można nawiązać połączenia!");
  4.  
  5. or die("Nie można wybrać bazy danych!");
  6.  
  7. $query = "SELECT * FROM `tabela` WHERE Status = '0' ORDER BY RAND() LIMIT 1";
  8. $ready = mysql_query($query)
  9. or die("Zapytanie nieprawidłowe...");
  10.  
  11. while ($row = mysql_fetch_array($ready)) {
  12. echo '<b>Login:</b> '.$row["Login"].'<br><b>Hasło:</b> '.$row["Haslo"].'';
  13. }
  14.  
  15. mysql_close($connect);
  16. ?>

Przeglądając internet, podejrzewałem że trzeba przypisać ID do zapytania z losowaniem, a później wywołać funkcję która dla zapytania z tym ID zmieni status na 1, ale jak to zrobić, o to jest pytanie. arrowheadsmiley.png
Jeśli zły dział, to przepraszam. Z góry dziękuję za pomoc. wink.gif
strife
Użyj zapytania z UPDATE po "wygenerowaniu" loginu, gdzie sobie zmienisz na co tylko chcesz.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html

rad11
Zwroc ID gdzie status ma 0 a potem zrob update tego rekordu na status 1 majac zwrocone ID.
Rysh
Można to zrobić i jednym zapytaniem do MySQL.
Kewlysek
Pół dnia siedzenia, a rozwiązanie miałem już od początku... facepalmxd.gif
Myślałem jak pobrać ID, a przecież to się robi tak samo jak z Loginem i Hasłem... closedeyes.gif
  1. [...]
  2. echo ''<b>Login:</b> '.$row["Login"].'<br><b>Hasło:</b> '.$row["Haslo"].'';
  3. mysql_query("UPDATE tabela SET Status = '1' WHERE ID = '".$row["ID"]."'");
  4. }
  5. [...]

Trzeba czasem pomyśleć logicznie. Dzięki. :s
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.