Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Doklejanie parametrów do url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d.stp
Jak to się robi żeby dokleić jakieś parametry do URL, ale żeby ich nie powtarzać? Mam np. sortowanie i mam coś w stylu "Sortuj po: X | Y | Z" gdzie po kliknięciu w X chciałbym żeby do urla dokleiło się ?x=1 a po klknięciu w "Y" np. ?y=2

Bo mam prosty własny sklep internetowy i chciałbym zrobić sortowanie produktów dla klientów.
ilidir
  1. a href='wiadomosc.php?nadawca={$wiersz['nadawca']}&temat={$wiersz['tytul']}&data={$wiersz['data_nadania']}'>nazwa_odnośnika<a/>

powyżej jest przykład przesyłaniem poprzez link 3 parametrów każdy z nich oddzielony jest znacznikiem & Ponadto należy zaznaczyć iż przed pierwszym z parametró jest znacznik ?

pozdrawiam
d.stp
Nie chodziło mi o to bo jak przekazać parametr to ja wiem, ale źle to opisałem smile.gif

Powiedzmy mam prosty sklep internetowy i po wejściu w kategorię pojawia się dodatkowa tabelka z różnymi parametrami np:

Kolor: Czarny | Zielony | Biały
Producent: Polski | Angielski | Niemiecki

i po kliknięciu np. w czarny chciałbym dokleić parametr do url taki: ?kolor=czarny, ale jak ktoś kliknie w "czarny" a później w "?producent=polski" to wyświetli mu wyniki gdzie producent == polski tylko, a ja chciałbym żeby jeszcze pokazało mu wyniki gdzie kolor == czarny.

<a href="?producent=polski">Polski</a>
<a href="?kolor=czarny">Czarny</a>

Nie wiem jak zrobić żeby odczytało aktualną podstronę i jeśli jest już jakiś parametr pierwszy podany (np. ?kolor=czarny) to zamiast "?" żeby było "&". Zwykła instrukcja warunkowa wystarczy? Mam kilkanaście rodzai tych parametrów i nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie.
Jarma
  1. $query_string = http_build_query($_GET);
  2. $query_string = empty($query_string)? "":$query_string."&";

Możesz to dostawić do linku przed kolejnym warunkiem
pasman
albo

Kod
$p = $_GET;
$p['kolor']='czarny';
$req = http_build_query($p);
Pyton_000
Albo w JS po kliknięciu na "pseudo link filtru" parsujesz URL, doklejasz parametr i robisz window.location.href = nowy adres
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.