Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Allegro kradzież
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
markuz
Witam,

Przez ostatnie kilka miesięcy borykam się z problemem telefonu który zamówiłem dla mojego znajomego przez Allegro. W skrócie opiszę problemy które wystąpiły po drodze wraz z datami (wszystko jest udokumentowane na mojej poczcie):

06.10.2014 - Kupno telefonu i wysłanie środków przez PayU (235 zł)
07.10.2014 - Dowiaduje się, że telefon jest sprowadzany z Chin i dostawa może potrwać do 50 dni roboczych
16.12.2014 - Znajomy dostaje telefon. Okazuje się, że jest on niesprawny (brak zasięgu, porysowany itp.).
18.12.2014 - Wysyłam do serwisu (podali mi adres) paczkę wraz z "odstąpieniem od umowy".
30.12.2014 - Po kilku dniach proszenia o inf. odnośnie paczki/telefonu otrzymuje wiadomość - "Serwis potwierdził odbiór przesyłki od Państwa."
08.01.2015 - Po kolejnych dniach pytań otrzymuję wiadomość - "nie ma żadnych formalnych przyczyn aby odrzucić zwrot" - proszą mnie o podanie rachunku itp.
09.01.2015 - Otrzymuję wiadomość "Zleciłem wykonanie zwrotu" (co by to nie oznaczało..)
19.01.2015 - Otrzymuję wiadomość "Środki powinny już być na rachunku" (nie ma ich na moim koncie)
20.01.2015 - Po pytaniach odnośnie kasy kolejna wiadomość "Czekam jeszcze na odpowiedz z serwisu" (questionmark.gif? kilka dni wcześniej serwis już podobno wysłał pieniądze a teraz czekają na odpowiedź..)
24.01.2015 - Otrzymuję wiadomość - "Mamy problem z ta paczką najprawdopodobniej "zgubił" ja serwis napisałem do dystrybutora skargę w tej sprawie - we wtorek powinen mieć Pan srodki na rachunku"

I nie wiem co mam z nimi zrobić. Macie jakieś rady?

memory
Serwis biggrin.gif . Dostałeś klasycznego "podjeba" z AliExpress.
Musisz poczekać aż gimbus zrobi dispute (Zleciłem wykonanie zwrotu) kitajcowi i odzyska pieniądze za sprzęt. To oczywiście optymistyczna wersja.

Dostałeś telefon prosto z Chin ?
markuz
Cytat
Dostałeś telefon prosto z Chin?

Nie mam pojęcia - musiałbym spytać znajomego. Czy to coś zmienia?

Czyli według Ciebie telefon teraz z powrotem powędruje do Chin i potem dopiero odeślą pieniądze? Szczerze w to wątpię żeby Chińczycy oddali pieniądze..
Pyton_000
A "znajomy" to firma?
markuz
nie
Forti
Jeżeli nie kupiles jako firmy / organizacja, lecz jako osoba prywatna (konto allegro na osobe indywidualną) to Cie nic nie powinno interesować. Wysyłasz odstąpienie od umowy i tyle. Jeżeli dostałeś info o konto itp. to wg. mnie śmiało możesz kierować się do uokik (jeżeli dobrze pamiętam).

ale to i tak wiele nie zmieni... wink.gif czekać i tyle. i Pamiętać, że najtaniej nie znaczy najlepiej, a najdrożej nie znaczy najgorzej.
by_ikar
Jak płaciłeś poprzez PayU, to zgłoś sprawę do allegro, i może nie od razu, ale po miesiącu+ odzyskasz kasę. Kiedyś tak odzyskałem kasę za telefon, którego nigdy nie dostałem.
memory
Cytat(markuz @ 24.01.2015, 13:35:49 ) *
Nie mam pojęcia - musiałbym spytać znajomego. Czy to coś zmienia?

Czyli według Ciebie telefon teraz z powrotem powędruje do Chin i potem dopiero odeślą pieniądze? Szczerze w to wątpię żeby Chińczycy oddali pieniądze..

Jeżeli dostał z Chin to sprzedawca z allegro jest pośrednikiem. Umowa jest zawarta między kitajcem a twoim kolegą i wszelkie roszczenia co do wadliwego sprzętu to do Chin.
Przynajmniej tak sobie tłumaczą. Odzyskanie kasy będzie trudniejsze
sowiq
https://www.pozew-cywilny.pl/ i tyle w temacie. Trochę to trwa, ale jest proste, tanie, pewne i wystarczy dwa razy przejść się na pocztę.

Cytat(memory @ 24.01.2015, 19:06:45 ) *
Jeżeli dostał z Chin to sprzedawca z allegro jest pośrednikiem

Sorry kolego, bzdury pleciesz. Podejrzewam, że autor (czy tam jego znajomy) kupił na Allegro telefon, a nie usługę pośrednictwa w zakupie. W związku z tym sprzedawca z Allegro ponosi wszelką odpowiedzialność i na podstawie przepisów polskiego prawa (Ustawa z dnia 2. marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.) ) kupujący może odstąpić od umowy zakupu w terminie 10 dni bez podania przyczyn.
A to, że sprzedawca będzie próbował się w ten sposób wymigać od odpowiedzialności niczego nie zmienia.
memory
Napisałem tylko że tak sobie tłumaczą, oczywiście tak jak napisałeś sprzedawca ponosi odpowiedzialność.
Pyton_000
@Sowiq Ustawa którą przytoczyłeś tyczy się Tylko transakcji wykonywanych na odległość poza lokalem przedsiębiorcy ORAZ pomiędzy konsumentem a osobą Fizyczną (Sprzedawca Firma). Nie dotyczy to transakcji pomiędzy osobami prywatnymi (a tak było w tym przypadku)

Posio
Jeśli sprzedawca to osoba prywatna, to niestety ale nie może sprzedawać czegokolwiek w takiej formie (w tym przypadku wygląda to na usługę sprowadzenia towaru z chin) bez zarejestrowanej działalności.
krzysztof_kf
Ciekawe czy konto sprzedawcy jest zarejestrowane na prawdziwe dane, również dobrze mogło być założone na tak zwanego słupa. W tym przypadku odzyskanie pieniędzy od sprzedawcy graniczny poniżej zeru. Od razu bym wnioskował o zwrot pieniędzy z allegro który podobno posiada ubezpieczenie od takich transakcji.
Na przyszłość rada jest prosta jak konstrukcja cepa, lepiej kupić towar za trochę więcej pieniędzy ale bezpośrednio otrzymując rzecz. Bo niestety całe te allegro oraz olx jest jednym wielkim przekrętem dla złodziei.
Uwierzcie mi bez allegro też można żyć, jak tak funkcjonuje już ładnych parę lat.
markuz
Dziękuję wszystkim za porady. O przebiegu sprawy będę informował w tym temacie.

@krzysztof_kf Zgadzam się - aczkolwiek dostałem link do aukcji od znajomego i prośbę o zamówienie. Jak zamawiam coś dla siebie to zawsze sprawdzam co i jak - w tym przypadku niepotrzebnie zaufałem znajomemu.. zdarza się. Człowiek uczy się na błędach i drugi raz już nie wpadnę w ten sam sposób.
Posio
Zakupy w sieci są dla ludzi mądrych którzy wiedzą jak działa "system". Ja osobiście często zamawiam rzeczy poprzez allegro, na mnie jako osobę prywatną oraz na działalność (płatnik VAT). Bez różnicy czy potrzebuje na coś fakturę czy nie. Nie kupuje np. telefonów ze sklepów które wystawiają tylko "marżę". Od razu wiadomo, że to pewnego rodzaju przekręt, bo się wymigują od podatków. Także nie ważne, co i dla kogo kupuje, zawsze kupuje od FIRMY która ma możliwość wystawienia faktury VAT 23%, dlaczego ? Bo zawsze są podane ich dane, zawsze jest NIP, zawsze jest "za co się złapać", NIGDY nie ma problemów z realizacją gwarancji (np. kupując telefon i otrzymując na niego tylko rachunek i słowo "jest na gwarancji producenta", w zasadzie dostajemy gwarancję "na słowo" - czyli ch**a wartą). W krajach bardziej zamożnych ludzie wiedzą, że tak się robi, bo jest to bezpieczne i pomaga uniknąć wielu problemów. No ale Polska takim krajem nie jest, i jest w pełni zrozumiałe to, że szukamy tego co tańsze i nie koniecznie lepsze.
Kupowanie od osób prywatnych ? Pewnie, też można. Nie wszyscy są przecież oszustami. Niestety każdy kto zamawia przez internet powinien założyć że osoba od której coś kupiłem MOŻE być oszustem. Zamawiać kurierem za pobraniem - to rozwiązuje wszystkie problemy. Zawsze lepiej założyć najgorsze i doznać zaskoczenia niż na odwrót.

Ostatnio miałem taki przypadek, że zamówiłem markową kurtkę za 600zł z pewnego sklepu internetowego. Zapłaciłem kartą kredytową z góry. Kurier przyjechał i zostawił przesyłkę jak gdyby nigdy nic w portierni (nie wiem skąd wziął mój podpis). W każdym razie po odpakowaniu kurtka okazała się uszkodzona.

Napisałem do sprzedawcy, wysłałem zdjęcie uszkodzenia - odzew ? "A sporządził pan formularz przy kurierze ? Jeśli nie to nie mamy o czym rozmawiać bo to Pan mógł uszkodzić kurtkę". Na szczęście jestem dość nieufnym człowiekiem, i cokolwiek gdziekolwiek dostaje, zawsze robię "dokumentację" otwierania przedmiotu, albo nagrywam proces rozpakowywania albo robię zdjęcia.

Sprzedawca zaczął rozmawiać inaczej gdy wysłałem mu "dokumentację" otwierania przesyłki i informację, że kurier z dupy wziął sobie mój podpis, więc w zasadzie mogę powiedzieć że paczki w ogóle nie dostałem i mnie oszukano.
Także przestroga dla wszystkich, nie ważne co, gdzie i jak kupujemy. Zawsze trzeba uważać, w czasach kiedy do zakupu wystarczy 1 kliknięcie (bardzo zachęcające do zakupów) pamiętajmy, że to nie komputery nam to sprzedają, tylko ludzie, którzy mogą (ale nie muszą) być chciwymi oszustami. Oraz, że ten łańcuszek ludzi, przez których przechodzi zamówienie niejednokrotnie, może być bardzo długi.
Pyton_000
Generalnie jeżeli kupił od prywatnej osoby to jest w czarnej du... chyba że się dogada z nim, alb wystąpi do sądu.
Co mnie interesuje czy to pośrednik czy nie, może mieć i 100 pośredników pomiędzy sobą a przedmiotem. Istotne jest to od kogo kupujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.