Powinnam dodac do tabeli kolumnę z nazwą zdjęcia czy scieżki do niego? jesli tak, to jak to zrobic?
baza:przepisy tabela:przepis
kolumny: przepis|kategoria|ID|nazwa|nazwa_zdj[?]|
CODE
<?php $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=przepisy', 'beatam', '123') or die ('problem z nawiązaniem połączenia!'); /* utworzenie zmiennych */ $folder_upload="./pliki"; $plik_nazwa=$_FILES['plik']['name']; $plik_lokalizacja=$_FILES['plik']['tmp_name']; //tymczasowa lokalizacja pliku $plik_mime=$_FILES['plik']['type']; //typ MIME pliku wysłany przez przeglądarkę $plik_rozmiar=$_FILES['plik']['size']; $plik_blad=$_FILES['plik']['error']; //kod błędu /* sprawdzenie, czy plik został wysłany */ if (!$plik_lokalizacja) { } /* sprawdzenie błędów */ switch ($plik_blad) { case UPLOAD_ERR_OK: break; case UPLOAD_ERR_NO_FILE: break; case UPLOAD_ERR_INI_SIZE: case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE: break; default: break; } /* sprawdzenie rozszerzenia pliku - dzięki temu mamy pewność, że ktoś nie zapisze na serwerze pliku .php */ } /* przeniesienie pliku z folderu tymczasowego do właściwej lokalizacji */ } /* nie było błędów */ ?>
A tu skrypt dodawania przepisu
CODE
<?php include 'fota.php'; ?> <?php try { if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') { $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=przepisy', 'beatam', '123') or die ('problem z nawiązaniem połączenia!'); $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $stmt = $pdo -> prepare('INSERT INTO `przepis` (`nazwa`, `przepis`, `kategoria`) VALUES( :nazwa, :przepis, :kategoria)'); // 1 $stmt -> bindValue(':nazwa', $_POST['nazwa'], PDO::PARAM_STR); // 2 $stmt -> bindValue(':przepis', $_POST['przepis'], PDO::PARAM_STR); $stmt -> bindValue(':kategoria', $_POST['kategoria'], PDO::PARAM_STR); $kategoria = $stmt -> execute(); // 3 if($kategoria > 0) { } else { } } else { echo ' <form method="post" action=""> <p>Nazwa dania:<br> <input type="text" name="nazwa"/></p> <p>przepis:<br> <input type="text" name="przepis"/></p> <p> <select name="kategoria" action="value"> <option value="">Wybierz kategorie</option> <option value="desery">desery</option> <option value="dodatki">dodatki</option> <option value="grill">grill</option> <option value="makaronowe">makaronowe</option> <option value="mięsne">mięsne</option> <option value="regionalne">regionalne</option> <option value="rybne">rybne</option> <option value="sosyidipy">sosy i dipy</option> <option value="zupy">zupy</option> </select></p> <p><input type="submit" value="Dodaj"/></p> </form> '; } } catch(PDOException $e) { } ?>
kompletnie nie wiem, jak mam się za to zabrac, żebym potem mogła to foto wyświetlic, co mam dodac do tabeli i jaką metodę zastosowac w php.
Bedę wdzięczna za pomoc, jestem początkująca, więc może to łatwa sprawa dla was, ja się jeszcze uczę. Z góry dzięki!