Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: znajdywanie takich samych produktów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hej,
problem (ogólnie):
znaleźć w sieci sklepy z takimi samymi produktami co nasz sklep i ceny produktów w innych sklepach
jako inny sklep też kwalifikuje się systemy aukcyjne

No właśnie, jak do tego podejść? Mają liste produktów sklepu X, chcemy znaleźć te same produkty innych sklepach/aukcjach.
Czy tutaj należy mieć listę wszystkich sklepów i pokolei lecieć i sprawdzać ich asortyment?
W jaki sposób stwierdzić, że to ten sam produkt? Tylko po nazwie?

Wszelkie sugestie mile widzane smile.gif
Spawnm
Tylko po nazwie napewno nie, bo mimo tej samej nazwy produkty potrafią równić się detalami.
Pisząc inne sklpy masz na myśli określoną pulę, czy losowe sklepy z google? Możę wspomagaj się ceneo?
nospor
Cytat
Pisząc inne sklpy masz na myśli określoną pulę, czy losowe sklepy z google?
NO wlasnie to jedno z pytan zadanych przeze mnie
Cytat
Czy tutaj należy mieć listę wszystkich sklepów i pokolei lecieć i sprawdzać ich asortyment?

wink.gif

Cytat
Możę wspomagaj się ceneo?
No właśnie zastanawiałem się jak oni to robią. Nie pomyślałem, że mozna by w zasadzie skorzystać ich samych smile.gif Mają jakiś API?
aniolekx
zarzuć przykład jakiegoś konkretnego produktu.
nospor
Produktu jeszcze nie ma, bo nie ma wybranego sklepu.
No ale dobra, pierwszy lepszy produkt znaleziony w google:
SONY HDR-CX240E Czarny
Posio
Nazwa produktu może być taka sama, ale kod producenta juz nie. W przypadku np sony niż czarnej kamery i bialej różni się. Wiec możesz szukać po takich kodach
nospor
No dobrze, a na stronach/sklepach/aukcjach są dostepne te kody producentów?
aniolekx
http://www.nokaut.pl/partnerzy/api.html
http://info.ceneo.pl/api-ceneo/
http://api.skapiec.pl/help/index.php

Przynajmniej te 3 powyższe udostępniają API, ale czy umozliwiaja wyszukiwanie produktu za pomocą nazwy tak jak ich szukajka na stronie, tego nie wiem,

Niestety wyniki zwracane przez szukanie ręczne tez nie są najlepsze, np na Ceneo ten model wyskakuje jako drugi
nospor
Ok. Na razie wstępnie się chcę zorientować jak to można zrobić. Dziękuję za linki. smile.gif
Wszelkie inne pomysły i sugestie mile widziane.
Pyton_000
Zatrudnij studentów wink.gif
nospor
smile.gif
Ok, to poprawka: wszelkie poważne pomysły i sugestie mile widziane smile.gif
solificati
Cytat(nospor @ 29.01.2015, 10:58:17 ) *
smile.gif
Ok, to poprawka: wszelkie poważne pomysły i sugestie mile widziane smile.gif

To akurat jest poważny pomysł, w sytuacjach gdy algorytmy zawodzą, często najmuje się normalnych pracowników, by robili to ręcznie.

https://www.mturk.com/mturk/welcome
nospor
Wiem, ale w tym przypadku to nie przejdzie. To ma być automat
Pyton_000
Bardzo trudno będzie dopasować produkty takie same. Bo o ile ktoś powiedział że nazwa może być taka sama ale konfiguracja już nie.
To co zbierze Twój żniwiarz i tak będziesz musiał ręcznie przeglądać i sprawdzać, a do tego na każdy punkt będzie trzeba pisać oddzielny parser.

Zrobi się z tego mega rozdmuchany system do którego i tak trzeba będzie zatrudnić sztab ludzi smile.gif No chyyyba że opracujesz mega-super-zajebisty-coo-algo-chem-cu algorytm smile.gif
nospor
Cytat
No chyyyba że opracujesz mega-super-zajebisty-coo-algo-chem-cu algorytm
No, sądzilem ze mi w tym pomozesz smile.gif
memory
Każdy produkt ma kod kreskowy - EAN - więc radzę się tym zainteresować.
Wyszukiwanie poprzez nazwę wbrew pozorom nie jest takie głupie jak się może wydawać.

nospor
Cytat
Każdy produkt ma kod kreskowy - EAN - więc radzę się tym zainteresować.
A te kody są dostepne na stronach sklepow?
memory
Jeżeli jest to elektronika,agd itd to wątpię by duże sklepy podawały kody kreskowe, bardziej kody katalogowe, producenta.
W porównywarkach prędzej zdobędzie się taką informacje.
aniolekx
Cytat(memory @ 29.01.2015, 13:39:05 ) *
Jeżeli jest to elektronika,agd itd to wątpię by duże sklepy podawały kody kreskowe, bardziej kody katalogowe, producenta.
W porównywarkach prędzej zdobędzie się taką informacje.

wklej link do sklepu / porównywarki która udostępnia takie informacje wink.gif najlepiej dla w /w produktu
sazian
możesz próbować szukać automatycznie w google po nazwie,indeksie czy czym tam chcesz, a później przeszukiwać stronę pod kontem mikro danych od google.
Może i trochę skuteczne ale zawsze coś wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.