Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przesłanie czcionki ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Boshi
Panowie, mam pewien problem do którego nie mogę wymyślić rozwiązania. Jak za pomocą formularza przesłać i obsłużyć rodzaj czcionki? Wybieram np sobie czcionkę Arial z Selecta i jak to przetworzyć po stronie php?
Generalnie rozchodzi się o to, czy może to tak wyglądać, że skrypt odbiera dane przed sekcją head, wsadzam warunek sprawdzający jaka czcionka i wtedy łapię w nawias całą sekcję head aż do body? Jak niżej.

np?
  1. <html>
  2.  
  3. <?php
  4. {
  5. $czcionka=$_Post['czcionka'];
  6. if (czcionka=='arial')
  7. {
  8. ustaw w head rodzaj czcionki ? dla strony?
  9. ?>
  10.  
  11. <head>
  12.  
  13. </head>
  14. <body>
  15. <?php
  16. } // end if
  17. ?>
  18. </body>
  19. </html>
markuz
  1. <?php
  2. $fonts = array('Arial', 'Tahoma');
  3. $font = $fonts[0]; // default
  4. if(isset($_POST['font']) && in_array($_POST['font'], $fonts)
  5. $font = $_POST['font'];
  6. ?>
  7. <html>
  8. <head>
  9. <style type="text/css">
  10. body, html { font-family: <?php echo $font; ?>; }
  11. </style>
  12. </head>
  13. <body>
  14. <h1>Test</h1>
  15. </body>
  16. </html>

Problemem twojego założenia jest to, że czcionka ustawi się tylko po wysłaniu formularza - po odświeżeniu strony zmieni się na domyślną (ponieważ $_POST['font'] nie będzie istniało) - rozwiązaniem są sesje.
Boshi
No fakt, nie wziąłem pod uwagę odświeżenia. Dołącze sesję, pytanie jeszcze, czy tak samo ustawić style CSS? np użytkownik wybiera 1 z 3 dostepnych styli?
Choć z drugiej strony, wg programu nie mieliśmy sesji jeszcze więc wg logiki nie powinny być używane, ale no nie ważne, zrobię tak by działało poprawnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.