dopiero zaczynam swoją przygodę z php i natrafiłem na problem dla mnie nierozwiązywalny.
O ile 'początkujący' to pojęcie względne, to wystarczy, że powiem, iż php zajmuję się 3 dni.
Patrząc przez gogle nie znalazłem rozwiązania (wyszukiwarka forumowa pomogła w znalezieniu funkcji, których i tak nie umiem zastosować), a oficjalny manual tylko namieszał mi w głowie

Problem wygląda tak:
na moim serwerze mam php, ale mysql jest wyłączony (wiem że dziwne). Mam klasyfikację graczy grających w Foo i po każdym meczu zmieniają się im statystyki (np zdobyte punkty, stracone itp). Ciągłe edytowanie tabeli wyników przez html-a byłoby tylko stratą czasu. Uznałem, że najwygodniej będzie trzymać dane z wynikami w pliku wynik.txt, a skrypt sam będzie pobierał dane.
Tylko jak dany skrypt może wyglądać?
Założenia:
-bez wykorzystania bazy danych (w przeciwnym przypadku poradziłbym sobie),
-dane mają być przedstawione w postaci tabeli, gdzie każda dana będzie w innej kolumnie, z zachowaniem wierszy z pliku.
Cytat(wynik.txt)
Wyniki
foo1 0 1 1
foo2 1 2 2
foo3 2 1 2
foo1 0 1 1
foo2 1 2 2
foo3 2 1 2
Moje pomysły:
1)
, ale co dalej?
<?php ?>
Nie bardzo umiem sobie poradzić z wyświetlaniem kolejnych zawodników i ich wyników w tabelce (najlepiej z sortowaniem, krsort() + foreach()?).
Wstyd przyznać, ale nie umiem w tej chwili wykorzystać tego co pisze w manualu :/.
2)
; etc, jak ustawić znacznik w odpowiednim miejscu, wyświetlić zawartość (a co jeśli chę wyświetlić wart z dwóch miejsc? Np liczba "10"?) i zrobić coś takiego dla każdego zawodnika i jego wyników?
<?php ?>
Wiem, że problem jaki przedstawiłem nie jest zbyt trudny do rozwiązania, niemniej sam nie umiem sobie z nim poradzić.