Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Uproszczenie kodu (tpl?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fred1485
Witam, ostatnio zakładałem temat na temat łączenia z bazą, powiedzmy że to już sobie ładnie ogarnąłem, ale męczy mnie znów takie coś biggrin.gif
Z góry zaznaczam że nie jest to problem ale sytuacja z której chciałbym wyjść jakoś lepiej wink.gif

Załóżmy że mamy taki kod:

1.  
  2. function db_connect() {
  3.  
  4. //dane do bazy
  5.  
  6. try {
  7.  
  8. $database = @new mysqli(HOST, USER, PASSWORD, DATABASE);
  9.  
  10. if($database->connect_errno) {
  11.  
  12. throw new Exception($database->connect_error, $database->connect_errno);
  13. }
  14.  
  15. }
  16. catch(Exception $error) {
  17.  
  18. echo '<div class=error>Błąd krytyczny!'. $error->getMessage().' '. $error->getCode(). '</div>';
  19. }
  20.  
  21. }

Dokładniej chodzi o zwrócenie błędu, np echo '<div class=error>Błąd krytyczny!'. $error->getMessage().' '. $error->getCode(). '</div>';
Tutaj jeszcze nie ma tak duzo danych do zwrócenia ale jak jeszcze chciałbym sobie zwrócić linjikę, plik w którym błąd wystąpił to to echo rozrosło by się do kilku linijek nawet, ale do rzeczy: Istnieje jakiś sposób żeby to lepiej zrobić i nie śmiecić już w samym kodzie php? Myślałem zeby jakąś stałą/zmienną zrobić z tymi kodami ale oczywiście wywali błąd bo w trakcie tworzenia nie będzie zmiennej database np. Istnieje jakiś sposób na to czy jestem zmuszony robić tak jak w przykładzie?
snerf
Chcesz oddzielić html od php?
Czyli użyć systemu szablonów? Polecam TWIG smile.gif.
Fred1485
No po prostu usunięcie tych zaśmiecających "surowy kod" elementów wyjściowych html np echo i tutaj kilka divów które śmiecą... Ma być kod php i minimalna ilość html-a

@Edit

Poczytałem o TWIGU i tak się zastanawiam czy na potrzeby małej aplikacji testowej warto się za to brać czy może jakoś inaczej to rozwiązać? biggrin.gif

P.S Jest jakiś głębszy poradnik do tego systemu szablonów?
snerf
Prosty system szablonów na własny mały użytek

Dokumentacja jest na stronie projektu, a jakbyś miał problemy pisz śmiało bo trochę tym twigem się zajmuje i znam go b.dobrze smile.gif, nie zamienie go na żadne smarki
Fred1485
Masz jakieś gg albo coś w tym stylu? Ogólnie to bym na ten temat pogadał smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.