Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Database Abstract Layer dla PHP5
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
anas
Witam.

Dziś po długich namysłach definitywnie podjęta została decyzcja o napisaniu pewnej aplikacji w PHP5 przez firmę w której pracuję. Zacząłem więc zbierać informacje na temat narzędzi jakie wykorzystać przy pisaniu aplikacji i zatrzymałem się na abstrakcji dla bazy danych. Zwarzając na fakt iż będzie wykorzystane PHP5 chcielibyśmy, aby także warstwa abstrakcyjna bazy wykorzystywała jego potencjał i możliwości.

Szperałem trochę w sieci i najlepsze rozwiązanie jakie udało mi się znaleźć to: http://creole.phpdb.org/wiki/

Co myslicie o tym silniku? Czy ktos z niego korzystal, a moze macie lepsze doswiadczenia z innymi abstrakcjami - jesli tak to jakie polecicie?

Glownie zalezy mi na wydajnosci, gdyz aplikacja bedzie zarzadzala serwisem transakcyjnym ktory bedzie czesto odpytywany - bazy jakie ma obslugiwac to napewno MySQL, PosgreSQL i dodatkowo, ale nie przymusowo SQLite.

Pozdrowka i thx za pomoc

anas
bela
nasz driver tzn. OPD jest pisany pod php5 ma narazie obsluge mysql, sqlite ( został jeszcze pg ), ma funkcje cache'owania smile.gif
anas
Hej.

Wasz to znaczy ktory smile.gifquestionmark.gif Bo pod nazwa OPD kryje sie dla mnie jak narazie tajemnica - z checia przyjrze sie temu projektowi i jesli bedzie mi odpowiadal to zapewne zaczne go uzywac. Poprosze jakis link do zrodelek i dokumentaji.

pozdrawiam

anas
patrycjusz
dbObject.zip
powinno Ci się spodobać smile.gif oparte o licencje GPL.
1/10 tego co czeka oczekujących na Arrowa smile.gif
pzdr
P.S. pod php5 to on nie jest ale to conajwyzej kilka godzinek grzebanka i jest ready pod php5, spróbuj smile.gif
W styczniu wyjdzie wypasiona wersja smile.gif juz oficialnie.
Autor-> Artur Kmera (rzseattle) -> Managment -> Me smile.gif
Vengeance
jest jeszcze taka sprawa ze sama abstrakcja nie odwali za was roboty.
Trzeba jeszcze przemyslec jakie zapytania bedziemy wywolywac.
Bo jak do zapytania dodamy "LIMIT 1" to nawet abstrakcja nie pomoze snitch.gif
patrycjusz
@Vengeance - zoba mojego posta wyżej winksmiley.jpg i obejrzyj rozwiązanie smile.gif
DeyV
zastanawia mnie dlaczego tak się zasugerowaliście tym, że creole jest związany z abstrakcją obiektowej bazy pod nazwą Propel, i tylko o takich abstrakcjach tu mowa.

A przecież mamy świetne AdoDB, które obsługuje i wykorzystuje możliwości php5 (np. iteorwanie wyników w foreach... )
Niezłą abstrakcją, o dobrej wydajności, jest również ezSql
bregovic
Nadchodząca wersja WACT'a będzie miała bardzo ladną i przemyślaną abstrakcję + generalnie jest to (imo) świetny framework.
hubertsk
Witam,
właśnie się dokopałem do tego postu - ja też polecam Wam propel, własnie się tym bawie i wydaje mi się że to jest to. Używałem też ADOdb przy kilku projektach ale nie jest najfajniejsze - trzeba pisać sporo SQL`a - może to i fajne [szybko] ale jak mi sie zmieni struktura bazy to musze sporo zmieniać - a w propelu zmieniam JEDNEGO XMLa i generuje jeszcze raz klasy.

Wydaje mi się to fajną alternatywą.
NuLL
SugoDB

Autorstwa Cagret'a - bardzo mi przypadła do gustu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.