Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FlowPlayer - odtwarzanie filmu z serwisu zewnętrznego, a prawo autorskie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Michael2318
Załóżmy, że jest jakiś zewnętrzny hosting filmów, coś typu youtube, cda itp.
Strona ta udostępnia kod embed umożliwiający wstawienie ich playera na własną stronę www.

I teraz ja chciałbym pobrać z ich kodu źródłowego docelowy adres www do pliku video i umieścić go na swojej stronie www we własnym playerze (flowplayer'ze). Pytanie tylko co jeśli te filmy są nielegalnie zamieszczone na tamtej stronie? Bo nie jestem w stanie stwierdzić czy są one tam legalnie czy też nie. Ja umieszczając taki materiał na własnej stronie łamię też prawo, jeśli takowy materiał łamie prawo autorskie?

Według mojego rozumowania, filmy łamiące prawo autorskie nie powinny być w ogóle rozpowszechniane i ludzie, którzy takie filmy umieszczają powinni ponieść odpowiednie konsekwencje. Jeśli więc taki film jest w sieci, można by zakładać, że jest tam umieszczony legalnie. Jeśli zaś nie jest, policja może taki serwis zablokować, a wtedy ten materiał jednocześnie zniknie też z mojej strony (no bo przecież ja odnoszę się do tej zewnętrznej strony jeśli chodzi o docelowy adres url do pliku video).

Znalazłem jeszcze taką informację: http://www.dobreprogramy.pl/Piractwo-nie-j...News,58777.html oraz taką: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/508...ak-legalne.html
Wydaje mi się, że sądząc po tych informacjach, ja robiąc coś takiego nie łamię prawa, nawet jeśli źródło (główny serwer, gdzie znajduje się plik) zamieściło dany mtaeriał nielegalnie.

Czy ktoś może utwierdzić mnie w moich przekonaniach? Miał ktoś z czymś takim doświadczenie?

Dzięki.
kosmos
Ja bym skorzystał na Twoim miejscu z darmowej porady prawnej u prawnika od prawa autorskiego. W każdym mieście powinna być dostępna taka porada. Wystarczy wygooglować.
Pyton_000
W świetle jesteś osobą rozpowszechniającą treści nielegalne. To tak jakbyś sprzedawał telefony. Co z tego że były kradzione, przecież nie wiedziałeś o tym. To podchodzi pod paserstwo.
Tak samo tutaj. To Ty masz zadbać o ty czy film udostępniany jest legalny czy nie. Jeśli nie masz pewności to nie udostępniasz.

Policja fakt blokując serwis oryginalny odcina Ciebie od źródła, ale jeśli trafią najpierw do Ciebie to Ty będziesz miał problem, a dodatkowo po nitce dotrą do źródła. Większa skuteczność smile.gif
Michael2318
No dobrze, a co z załączonymi linkami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.