Wcześniej pisałem strukturalnie, teraz doszedłem do wniosku, że mój kod jest tak zabałaganiony iż każda zmiana trwa długooo a wszystkie inne osoby modyfikujące kod z pewnośćia kierują w moją strone różne niemiłe epitety

Wcześniej uważałem że OO to przerost formy nad treścią ale teraz gdy serwis staje się coraz bardziej rozbudowany a OO taakkiee modne

Poniżej przedstawiam liste pytań, które mnie nurtują, jeśli możecie odpowiadajcie jak najbardziej lopatologicznie, podajcie linki z ciekawymi wiadomościami lub chociaż słowa które mogę przegooglowac. Nie wszystkie dotyczą OO ale jak już sie brać za przepiswyanie kodu to w całości i ładnie( i po co zaśmiecać forum

1. Postanowiłem podzielić struktóre mojej strony na 3 główne klasy:
a ) DB - czyli baza danych
- pobieranie z MySql informacji i zwracanie ich w postaci klasy Danetowa
- zapisywanie do bazy
- kasowanie z bazy
- updatowanie bazy
b ) Dane - wszystkie które sa pobierane z DB (artykuly, newsy itp...)
- opcje do wyswietlania
- modyfikowania wewnatrz ( by nastenie przekazac do DB i updatowac)
c ) Users - rozszerzenie Dane o mechanizmy sesji
Czy takie "rozplanowanie" jest dobre? Czego brakuje? Co zmienić?
2. Klasa DB (w tej chwili tylko do wyciagania rekordow):
<?php // Klasa obslugujaca bazy danych class DB { //Tu mozna modyfikowac zmienne potrzebne do laczenia protected $db_name = \"xxx\"; //nazwa bazy protected $host = \"localhost\"; //host protected $login = \"yyy\"; // username protected $pass = \"zzz\"; // haslo //Koniec modyfikowania protected $co_pobrac = '*'; protected $laczenie, $db; protected $zapytanie, $result; protected $ile_wynikow; function polacz(){ $this->laczenie = @mysql_connect($this->host, $this->login, $this->pass) or die(\"Nie udalo sie polaczyc\"); $this->db = @mysql_select_db($this->db_name, $this->laczenie) or die(\"Nie udalo sie wybrac bazy\"); } function zapytanie($table_name, $szukamy){ $this->ile_wynikow = 0; if($szukamy instanceof Dane){ $this->zapytanie = \"SELECT $this->co_pobrac FROM $table_name WHERE $szukamy->pobierzListeDanych()\"; }else{ $this->zapytanie = \"SELECT $this->co_pobrac FROM $table_name WHERE $szukamy\"; } } function pobierz() { if ($this->ile_wynikow){ } else { return false; } } } ?>
Jak łatwo się domyślacie nie działa. Raz, że nie zwraca rekordów a 2 że
while ($baza->pobierz()) trwa w nieskończoność.
Wiem, że istenieją gotowe klasy do obsługi az danych ale ja upieram sie przy swojej.
3. Bezpieczeństwo:
Czy tablice $get, $post, $session są wystarczająco bezpieczne? Czy istnieją jeszcze jakieś inne metody pozwalające jeszcze podnieść stopień bezpieczeństwa? Jakie?
4. Szablony:
Który system wybrać? Swojego nei będę pisał (na razie

5. Adres:
Najlepszy sposob zamiany adresu np.
index.php?imie=Adam&nazwisko=Kowalski
na
index.php/Adam/Kowalski
To chyba jak na razie wszystko, jeśli mi się coś przypomni to będę dopisywał

Może warto przykleić gdzieś topic z wybranymi zagadnieniami ładnie omówionymi bo myślę, że wiele osób boryka się z podobnymi problemami.
Pozdrawiami
P.S.
Jesteś wyjątkowo wytrwały, że przeczytałeś moje brednie do końca