Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wiadomości z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MalKavar
Mam taki kod
  1. <?php
  2. $tekst = $text;
  3. unset($tekst[0]);
  4. if(!isset($text[1]))
  5. msg('Podaj treść wiadomości!');
  6. elseif(!isset($text[5]))
  7. msg('Wiadomość musi zawierać co najmniej 5 słów!');
  8. else{
  9. $tekst = trim(implode(' ', $tekst));
  10. $q = $db->query("SELECT numer FROM users WHERE numer != '{$from}' AND zgoda = 1");
  11. while($x = $q->fetch_assoc())
  12. $odb[] = $x['numer'];
  13. msg('Wiadomość globalna wysłana przez '.txt($nick, 1)."\r\n_______________\r\n".txt($tekst, 4)."\r\n_______________\r\nWysłano zgodnie z regulaminem!", $odb);
  14. sleep(2);
  15. msg('Wysłano do '.txt($q->num_rows, 3).' użytkowników!');
  16. }

W skrócie skrypt wysyła do wszystkich użytkowników czatu wiadomość podaną przez administratora. Jednak jako że jest to czat z pokojami, a administratorzy nie zawsze są online założyłem bazę danych, do których są wysyłane zamówienia na takie ogłoszenia.

W jaki sposób przerobić ten kod, by pobierał z bazy danych id zgłoszenia i treść wiadomości w nim zawartą, oraz wysyłał ją podobnie jak wiadomości z tego skryptu, lecz w formie:
Cytat
Wiadomość od [nick zamawiającego]:
[treść]

Komenda na wysłanie wiadomości:
Cytat
/wyslij [id]
salfunglandyare
Nic nie wynika z tego kodu, tylko tyle, że dana wiadomość jest w jakis sposób pokazywana. Nie wiem dokładnie, co chcesz osiągnąć, ale spróbuję Cię naprowadzić - insert do bazy danych w okolicy linii 13.
MalKavar
Problem rozwiązany. Za wskazówkę leci łapka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.