Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Strona php+baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
telekopole
Witam.
Posiadam stronę z checkboxami (ok.60) ich ID(jako id skladnikia) mam w bazie danych wraz z składnikami oraz przepisami. Problem polega na tym,ze przy wybraniu konkretnych checkboxow np.1,2,6,32,40 na stronie wyświetlało mi wynik zapytania z bazy danych w tym przypadku jest to przepis jakiegoś dania.
Prosiłbym o jakieś rady,które naprowadziłyby mnie do rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam
Kshyhoo
Witamy na Forum.
Cytat(telekopole @ 8.05.2015, 11:17:04 ) *
Problem polega na tym,ze przy wybraniu konkretnych checkboxow np.1,2,6,32,40 na stronie wyświetlało mi wynik zapytania z bazy danych w tym przypadku jest to przepis jakiegoś dania.

A już nie wyświetla?
Bez kodu, to wiesz:
telekopole
Chciałbym,aby wyświetlało,ale nie mam bladego pojęcia jak to zapisać w php(początkujący).
Sorry,za złe sformułowanie zdania w poście ;d
robertpiaty
Jeśli chcesz to zrobić z przeładowaniem strony to robisz zwykły formularz. Po zaznaczeniu checkboxów klikasz na wyślij. Info o tym jakie checkboxy były zaznaczone masz po wysłaniu formularza w PHP w zmiennej $_POST lub $_GET.

Jeśli chcesz bez przeładowania strony to musisz użyć javascriptu. Strzelasz ajaxem z danymi z formularza na serwer, tam pobierasz dane z bazy i wyświetlasz odpowiedni przepis. Ja w tym przypadku użył bym dla ułatwienia sobie życia jQuery i głównymi metodami w jQuery które byś potrzebował to serialize() i post() lub ajax()
telekopole
Dziękuję za bardzo przydatne odpowiedzi,które naprawdę mi pomogą smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.