Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] - Rozpoznanie Mobile OS - User Agent
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
icebearrr
Witam,

Pytanie odnośnie rozpoznania systemu operacyjnego w urządzeniach mobilnych poprzez User Agent. Dlaczego niektóre urządzenia mobilne przedstawiają się serwerowi jak by posiadały kilka systemów operacyjnych?
Przykład poniżej:

Nokia Lumia User Agent:
Mozilla/5.0 (Mobile; Windows Phone 8.1; Android 4.0; ARM; Trident/7.0; Touch; rv:11.0; IEMobile/11.0; NOKIA; Lumia 930) like iPhone OS 7_0_3 Mac OS X AppleWebKit/537 (KHTML, like Gecko) Mobile Safari/537

Czy ktoś z Was orientuje się czy w w/w przypadku pierwsza nazwa systemu operacyjnego czyli "Windows Phone" dla tego urządzenia jest prawidłowa....? Jak rozpoznać prawidłową wersję mobile OS dla danego urządzenia?

Z góry dzięki za pomoc.
by_ikar
Tak, jest to prawidłowy UA, który powstała jako taki kombos żeby oszukać chociażby gmaila, którego poprawne wyświetlenie pod mobilnym IE do jeszcze niedawna było problematyczne. Więc google po prostu wyciął tą i tak w sumie niszową przeglądarkę. Jak najlepiej wyszukiwać? Najlepiej najpierw rozpoznawać czy to jest windows, dopiero potem pozostałe systemy.
icebearrr
Można rozpoznać urządzenie mobilne gdy przełączone jest w tryb komputerowym?
by_ikar
Można np jeszcze sprawdzać czy właściwość window.orientation istnieje, tylko nie mogę teraz odszukać jakiegoś info odnośnie tego jakie przeglądarki to wspierają. Z tego co sprawdzałem na pewno pod mobilnym IE, safari, chrome (i innym opartym na webview przeglądarkom) ten atrybut jest. A jak to wygląda pod innymi przeglądarkami - ciężko mi powiedzieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.