icebearrr
12.05.2015, 06:02:22
Witam,
Pytanie odnośnie rozpoznania systemu operacyjnego w urządzeniach mobilnych poprzez User Agent. Dlaczego niektóre urządzenia mobilne przedstawiają się serwerowi jak by posiadały kilka systemów operacyjnych?
Przykład poniżej:
Nokia Lumia User Agent:
Mozilla/5.0 (Mobile; Windows Phone 8.1; Android 4.0; ARM; Trident/7.0; Touch; rv:11.0; IEMobile/11.0; NOKIA; Lumia 930) like iPhone OS 7_0_3 Mac OS X AppleWebKit/537 (KHTML, like Gecko) Mobile Safari/537
Czy ktoś z Was orientuje się czy w w/w przypadku pierwsza nazwa systemu operacyjnego czyli "Windows Phone" dla tego urządzenia jest prawidłowa....? Jak rozpoznać prawidłową wersję mobile OS dla danego urządzenia?
Z góry dzięki za pomoc.
by_ikar
12.05.2015, 08:08:23
Tak, jest to prawidłowy UA, który powstała jako taki kombos żeby oszukać chociażby gmaila, którego poprawne wyświetlenie pod mobilnym IE do jeszcze niedawna było problematyczne. Więc google po prostu wyciął tą i tak w sumie niszową przeglądarkę. Jak najlepiej wyszukiwać? Najlepiej najpierw rozpoznawać czy to jest windows, dopiero potem pozostałe systemy.
icebearrr
12.05.2015, 19:51:33
Można rozpoznać urządzenie mobilne gdy przełączone jest w tryb komputerowym?
by_ikar
13.05.2015, 12:59:11
Można np jeszcze sprawdzać czy właściwość window.orientation istnieje, tylko nie mogę teraz odszukać jakiegoś info odnośnie tego jakie przeglądarki to wspierają. Z tego co sprawdzałem na pewno pod mobilnym IE, safari, chrome (i innym opartym na webview przeglądarkom) ten atrybut jest. A jak to wygląda pod innymi przeglądarkami - ciężko mi powiedzieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.