Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]reset.css czy normalize.css
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Generic
Pytanie do front-end developerów. Czego lepiej używać i z czego sami korzystacie do ujednolicenia stylów css? Nadal powinienem używać do projektów reset.css czy powinienem zasięgnąć nowej metody jaką jest normalize.css, który zamiast resetowania ustawia wartości domyślne?

Z ciekawości wrzuciłem do mojego nowego projektu nad którym obecnie pracuje normalize.css aby sprawdzić jak działa. Dziwnym przypadkiem było to że nie zauważyłem większych zmian oprócz poprawionych inputów. Natomiast stosując reset.css zauważyłem duże zmiany, wiec nie bardzo wiem co jest lepsze skoro wszyscy mowia ze normalize.css, który praktycznie nic nie zmienia w moim przypadku.
com
reset to można rożnie dobrze zastąpić * {margin:0;padding:0} jak Ci się nic nie zmieniło to chyba dobrze, normalizowanie ma poprawiać przeglądarki odbiegające od standardu przecież smile.gif
Generic
Cytat(com @ 9.06.2015, 21:17:05 ) *
reset to można rożnie dobrze zastąpić * {margin:0;padding:0} jak Ci się nic nie zmieniło to chyba dobrze, normalizowanie ma poprawiać przeglądarki odbiegające od standardu przecież smile.gif

A miałoby to sens gdybym wstawił dwa pliki z reset i normalize tak dla pewności że wszystko będzie w porządku?
Comandeer
@com gdyby tak było to nikt by nie skrobał resetów wink.gif Prawda jest taka, że reset Meyera omija pola formularzy. I to jest podstawowa różnica

@Generic nie ma to sensu. Albo normalize, albo reset - nie ma sensu dołączać obu.

Żaden z nich nie jest lepszy od drugiego - to po prostu inne podejścia do tematu. Reset jest uważany obecnie za bardziej agresywny, bo po prostu usuwa wszystko jak leci i następnie trzeba style de facto pisać od podstaw. normalize zapewnia za to sensowne style domyślne
Generic
@Commandeer dzięki za wyjaśnienie. Już mniej więcej załapałem o co chodzi.

Tak przy okazji jeszcze chciałbym zapytać czy istnieje jakiś sposób lub wiecie w jaki sposób mógłby uregulować różnicę paddingów i marginesów dla przeglądarek ponieważ margines i padding w chromie jest bodajże o 1px mniejszy niż w mozilli firefox.
Comandeer
No właśnie normalize ma eliminować różnice między przeglądarkami
com
Cytat
@com gdyby tak było to nikt by nie skrobał resetów

No nie dosłownie tylko tyle to ja wiem, ale w głównej mierze do tego się to sprowadza, zamiast x tagów można sobie wyzerować je tak i te resztę dopisać.
Generic
Cytat(Comandeer @ 11.06.2015, 04:27:34 ) *
No właśnie normalize ma eliminować różnice między przeglądarkami

dziwne bo mimo że mam plik normalize.css to nadal pozostaje mała różnica w marginesach i paddingach. Wiesz może co zazwyczaj może powodować ten problem? Dodam że problem dotyczy tylko tekstów na stronie. Marginesy i paddingi elementów są ustawione tak samo na każdej przeglądarce natomiast z tekstami jest problem.
Comandeer
A Twoje style czegoś nie nadpisują?
Generic
Cytat(Comandeer @ 12.06.2015, 21:04:10 ) *
A Twoje style czegoś nie nadpisują?

mam ustawione *{ margin: 0; }. A do tekstów napisane są style określające czcionkę, rozmiar i margines w którym miejscu ma sie znajdować tekst.

Mam jeszcze jedno pytanie. Co jeśli strona jest dobrze zakodowana i normalize nie powoduje żadnych wiekszych poprawek? Czy warto jest wrzucać do takich projektów normalize.css lub reset tylko dla pewności ze wszystko jest w porządku? Nie wiem też jak strony zachowują się na starych przeglądarkach więc może na starszych przeglądarkach odgrywają większą rolę.
Comandeer
IMO warto mieć na wszelki wypadek normalize.css. Chyba że faktycznie nie ma różnicy.
com
margin, to jedno jeszcze jest padding, line-height itp wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.