Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwis o filmach, wyszukiwarka filmów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adrianpl20
Cześć Wam.

Od lat jestem maniakiem filmowym (tak, maniakiem), uwielbiam oglądać filmy, mam swoje ulubione "tematyki" (np. o zombie, survivale, niektóre horrory, akcji z ulubionymi aktorami). - Hahah, chyba brzmi to trochę jak na jakiejś terapii dla uzależnionych haha.gif
Filmy oglądam przez internet (nie, nie płacę za oglądanie), w telewizji oglądanie zawsze kończy się dla mnie zaśnięciem przez reklamy.

W zakładkach przeglądarki mam mnóstwo zapisanych linków do filmów, tyle że wszystkie serwisy do których te linki prowadzą, zostały już zamknięte - kino-online.name, kinomaniak.tv, ekino.tv, ostatnio seansik...
Obecnie żeby znaleźć jakiś ciekawy film (jakikolwiek) to musiałby chyba "cud" się zdarzyć - wpisuj sobie każdy tytuł z zakładek i sprawdzaj po kolei na filmwebie jego opis i czy się nadaje do obejrzenia + nie wiadomo czy w necie jest ten film do obejrzenia. Prawie wszystkie filmy z zakładek już obejrzałem więc w nich i tak już nic nie znajde...

Fajnie mi się szukało filmów na ekino, trochę gorzej na seansiku ale wszystko zamykają...
Szukałem nie raz filmów w google - podawane tytuły przez użytkowników już w większości obejrzałem, a reszta jest nie dla mnie.
Na pirackich serwisach (oraz legalnych) nie ma żadnych wyszukiwarek, tylko - wejdź w zakładke "wszystkie filmy", zaznacz sb "horror" i sprawdzaj z pośrod 5-10k tytułów po kolei.

Od dawna mam chęć stworzyć serwis o filmach, w którym będę mógł o wiele łatwiej i skutecznie wyszukać interesujące mnie tytuły. Oczywiście by taki serwis miał sens istnienia, do tego pomyślałem o artykułach na temat premier filmowych (nie o aktorach którzy kupili sobie kolejne Porshe jak to na filmwebie piszą) i zapisywanie filmów do "Obejrzanych", "Na później" i do "Ulubionych".

Do artykułów potrzeba by jakichś hobbystów bo na start nie będę miał tylu pieniędzy by opłacać pracowników. Fajnie byłoby też w przyszłości "naciskać" na ludzi pracujących przy danych produkcjach - np. od lat nie mogę doczekać się żadnych wieści na temat filmu "Jestem legendą 2".
Co do wyszukiwania filmów, myślałem o Tagowaniu ich (trafnymi określeniami, np. #przetrwanie, #tortury, #napad itd.), ale samemu tyle filmów po kolei sprawdzać to zajmie mi kilka miesięcy - nawet na ten start serwisu trzeba by mieć w bazie minimum kilka tysięcy tytułów.

W pirackich serwisach obecnie nie stworzę sobie własnej listy filmów, które obejrzałem, które lubie, itd., ponieważ są usuwane po jakimś czasie i taka lista przepada od razu, a jednak fajnie byłoby mieć gdzieś taką listę, by móc powrócić do ciekawych tytułów.

Również chciałbym w takim serwisie miejsce do rozmów z użytkownikami o danych produkcjach - po śmierci Paula Walker'a (z Fast & Furious) miałem ochotę pogadać z kimś (nie wiem jaki to ma sens, i o czym gadać można by, ale takie coś "czułem" smile.gif ).

Nie sprawdzałem filmweb'a za bardzo, ale kiedyś zaznaczyłem ten ich "test" na gust filmowy i szału to na mnie nie zrobiło jakiegoś, ale może ktoś z Was ma inne opinie o tym serwisie.

Jak Wam się widziałby taki serwis? Na pewno ktoś z Was ogląda filmy, lubi oglądać więc prosiłbym o Wasze "odczucia", opinie smile.gif

Jak taki serwis reklamować? W facebooka już nie wierzę (przynajmniej w darmową reklamę na nim), a pieniędzy za dużo nie zdobędę. Powiedzmy, że będę miał 1.000zł na reklamę takiego serwisu - jak mógłbym to rozreklamować?
Pierwsze na myśl przychodzą mi blogi filmowe, może jakieś serwisy okołotematyczne.

Jeśli ktoś dotrwał do końca tego postu, proszę o wypowiedzenie się smile.gif
Pozdrawiam, miłego dnia smile.gif
mrc
Podstawowy problem, który gasi większość pomysłów: za darmo przyjdą do Ciebie tylko ludzie zaczynający programować, a tych zapewne chciałbyś wyeliminować.

Pomysł fajny, ostatnio już ktoś o czymś takim pisał ( Temat: portal Filmypodobnedopl Wyszukiwarka filmow ) - możesz się z nim skontaktować. Będzie was dwóch - wspólnie możecie już coś zdziałać, wymieniać się spostrzeżeniami, dyskutować.

Może to nie taka odpowiedź, której oczekiwałeś, ale lepszy rydz niż nic smile.gif Sam mam jeden swój projekt na głowie (i po części zakodowany), i bardzo brakuje mi drugiej osoby do dyskusji smile.gif Dlatego myślę, że dogadanie się pomiędzy wami może zaowocować.
adrianpl20
Nie chodziło mi o to, że szukam programisty hobbysty tylko kogoś do hobbyste do pisania artykułów o filmach smile.gif

Dzięki za namiar, na pewno napiszę do tego użytkownika biggrin.gif
gitbejbe
nie wiem czy to byłby problem z prawnego punktu widzenia, ale mógłbyś na początek np pobierać opisy do filmów z innych portali tego typu - filmweb ? Pod opisem dopisałbyś źródło i CHYBA nie powinno być problemu. To załatwiłoby Ci problem z brakiem treści na start. Ogólnie prowadzenie serwisów w których non stop trzeba coś redagować, to ciężki kawałek chleba. Żeby się wbić w konkurencje, serwis musi być przede wszystkim nowoczesny, posiadać lepsze i bardziej innowacyjne rozwiązania / funkcje. Jak reklamować taki serwis ? Po za tym, że sam serwis musi być super zrobiony pod SEO, to tak naprawdę reklamuj gdzie się da. Nie olewaj FB, jest to maszyna do reklamy jak żadna inna. Prowadzę działalność usługową i za pomocą fanpag'a momentalnie rozreklamowałem się w całym mieście. Mam obecnie +3000tyś lajków - a wystartowałem z 1maja tego roku. Teraz wrzucam sobie na profil jakies wydarzenie / akcje promocyjną i mam odbiór na minimum 15tyś wyświetleń co przekłada się - jak narazie, zawsze na mój zysk. Na etapie w którym musisz się rozreklamować, nie wybrzydzaj tylko uderzaj tam gdzie możesz, a portale społecznościowe powinny być 1rwszym krokiem którym zrobisz - tym bardziej, że jest to darmowe.
Xelah
Cytat(gitbejbe @ 16.06.2015, 09:12:00 ) *
Pod opisem dopisałbyś źródło i CHYBA nie powinno być problemu

Tak nie rób. Poczytaj o dozwolonym użytku publicznym (nie osobistym, bo to zupełnie inna bajka). To jest delikatny temat i obawiam się, że takie "kopiowanie" nawet z podaniem źródła skończy się źle.
adrianpl20
a opisy filmów na cda i reszcie serwisów pirackich też w wiekszości są z filmwebu ;d
!*!
A to już doszło do tego, że na forum po części promujemy piractwo? Nieźle. Kiedy dział z linkami do nielegalnych filmów i skryptów?

Cytat
Fajnie byłoby też w przyszłości "naciskać" na ludzi pracujących przy danych produkcjach

Wątpię, że filmweb ma taką pozycję, aby to robić.

Cytat(adrianpl20 @ 16.06.2015, 16:37:13 ) *
a opisy filmów na cda i reszcie serwisów pirackich też w wiekszości są z filmwebu ;d

I dlatego min. większości tych serwisów już nie ma, a ich właściciele mają przymusowe 3 miesiące wakacji na koszt państwa.
adrianpl20
Promowanie piractwa? Czemu tak sądzisz? Nie chcę robić serwisu do oglądania filmów tylko do wyszukiwania.

Serwisy pirackie zamykane są za opisy z innych serwisów? Wątpię.
!*!
A czym będziesz się różnił od tych serwisów? Niczym. Będziesz pośrednikiem w rozprowadzaniu nielegalnych treści do których nie masz praw. Sam napisałeś, że kradniesz bo nie płacisz za chociażby bilet do kina czy dostęp VOD. Jeśli powielasz treści bez zgody ich autorów, to na to też jest paragraf. W końcu po coś prawa autorskie wymyślili.
ctom
mała "errata" ;)

jest:
Cytat(!*! @ 17.06.2015, 10:34:20 ) *
na koszt państwa.

powinno być:
Cytat
na nasz koszt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.