Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ASP.NET czy PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adam1024
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... co jest, lepsze, bardziej przyszłościowe i lepiej płatne?
r4xz
Cytat(adam1024 @ 17.06.2015, 21:06:59 ) *
co jest, lepsze

Też się czasami zastanawiam co jest lepsze - gruszki czy pomarańcze?

bardziej przyszłościowe

Przyszłość pokaże.

lepiej płatne?

Chwyć 2 pierwsze ogłoszenia - jedno .NET drugie PHP - przekonasz się.

Ogólnie to polecam nauczyć się programować, a nie pisać w danym języku. Wtedy naprawdę nie masz takich problemów, a piszesz w czym Ci wygodniej. Również ewentualna potrzeba zmiany nie stanowi żadnego problemu wink.gif
adam1024
Ale programować możesz umieć, a jeśli chcesz być specjalistą to chyba w danej dziedzinie nieprawdaż?
r4xz
Zdecydowanie specjalistów dzielę na np. aplikacje mobilne/internetowe/... niż C#/PHP/...
Co daje znajomość języka? Szybsze pisanie kodu? Co mi z tego, że ktoś szybko zarzuci mi nazwę jakieś klasy/metody, jak nie będzie znał ogólnej tematyki? Wręcz wskazane jest znać kilka języków, aby mieć szerszy pogląd na sam mechanizm.
adam1024
więc jeśli tak dzielisz, to celuję w aplikacje webowe... więc idąc wg. Twojego podziału

Python,PHP, Ruby,Java,Scala, .NET i kilka innych języków które nadają się do tworzenia aplikacji webowych , nie sądzisz że jest tego za dużo?
markuz
@adam1024 Nikt nie każe Ci się uczyć czegokolwiek. Spróbuj napisać jakiś projekt w PHP a potem w .NET i sam zobacz co Ci się wydaje lepszym wyborem. W IT nie ma "lepiej płatnych" języków - są za to "lepiej płatni" programiści wink.gif Co do przyszłości to ciężko powiedzieć - istnieje mnóstwo projektów zarówno w PHP jak i .NET. Ważne jest żeby zrozumieć i poznać ideę programowania - uwierz bądź nie ale w programowaniu niewiele się zmieniło od kilkudziesięciu lat, nadal używamy tych samych funkcji niezależnie od języka np. if, for, while, switch itp. - jedyne co się zmienia to narzędzia/składnia które w zależności od problemu potrafią znacznie ułatwić pracę wink.gif
!*!
Cytat(adam1024 @ 17.06.2015, 22:42:42 ) *
więc jeśli tak dzielisz, to celuję w aplikacje webowe... więc idąc wg. Twojego podziału
Python,PHP, Ruby,Java,Scala, .NET i kilka innych języków które nadają się do tworzenia aplikacji webowych , nie sądzisz że jest tego za dużo?

Składnie są podobne. Jeśli znasz bardzo dobrze PHP to nie będziesz miał problemów z Javą, C#, Valą itd. Jeśli już się zdecydujesz zmienić język, to tylko doszlifujesz wiedzę, a nie będziesz uczył się innej składni i nawyków programistycznych.
Posio
No to może ja odniosę się trochę dokładniej do pytania a nie do bezsensownych wywodów ...

Programowałem w PHP - przez jakiś czas pracowałem w średniej firmie która zajmowała się wieloma projektami "rządowymi". Czułem, że PHP to "nie do końca to" dlatego z pracy zrezygnowałem i zacząłem grzebać w innych technologiach. Od C i embedded przez C++ pythona, rubego następnie Java, no i po zmaganiach z Javą która strasznie mnie "brzydzi" wpadłem na C#. Na początku oczywiście wielki dylemat "kurde, przecież to podpisywanie cyrografu z Microsoftem" - tak też było. Lecz w tym samym czasie zaczęły się pojawiać bardzo ciekawe nowinki na temat technologii .NETowych np Xamarin, stopniowe otwieranie kodu i współpraca z projektem Mono. Po tym jak mój wybór jednak padł na .NET i C# zacząłem się zastanawiać "co chcę robić". W zasadzie od gówniarza ciągnęła mnie WEBDeveloperka, ale próbowałem swych sił w aplikacjach mobilnych i desktopowych (nawet byłem na jakimś Hackatonie organizowanym przez MS). Mimo wszystko jakoś do mnie to wszystko nie trafiało (chyba szczególnie to, że korzystanie z tego typu aplikacji nie odbywa się tak "mimowilnie" i szybko jak korzystanie z apliakcji webowych). W tym momencie od około roku programuje w ASP.NET i jestem cholernie zadowolony.

ASP.NET oferuje bardzo dużo, ale żeby aż tak nie słodzić, bardzo dużo mu też brakuje i trzeba szukać jakiś rozwiązań open-sourcowych albo pisać własne. Dlaczego uważam że jest lepszy niż PHP ?
-brak tendencji spadku (tak, tak, nikt nikogo nie oszuka, ludzie odchodzą od PHP)
-silne typowanie
-wydajność
-ma za sobą giganta który wykłada na niego kasę i bardzo szybko rosnące community
-nie jest tak "tani" jak PHP dzięki czemu obserwujemy tu mniejszą ilość gówno-programistów.
-szeroki wachlarz zaje*istych technologii i możliwości któe dostajemy out-of-the-box SignalR, WebAPI
-z jednej strony szacunek w gronie akademickim, z drugiej pogarda ze strony niskopoziomowców snitch.gif
-NO I TO CO NAJWAŻNIEJSZE, cudowna składnia C# i przyjemność pisania.
-jako gratis można dodać jeszcze cudowne VS Community, dzięki czemu wydajesz kasę tylko na ReSharpera + ewentualnie inne świetne dodatki ze stajni JetBrainsów smile.gif

Jeśli chodzi o samo obeznanie się z językiem. To powiem tak jak koledzy wcześniej. Trzeba być programistą a nie np "PEHAPOWCEM". To że nauczysz się składni C# i zapamietasz jak działa np ASP.NET MVC na pamięć, nie oznacza, że będziesz tworzył świetne programy. Dla mnie największym "kopem" było pisanie aplikacji w ANSI C gdzie zgarnąłem trochę pokory i nauczyłem się trochę niejako myśleć kodem smile.gif

Pozdrawiam smile.gif

@UP !*! Twój podpis zawsze mnie intrygował... W końcu "nowego" programu w Javie nie odpalisz na starej maszynie, tak samo jest z C#...
mrc
Mnie ostatnio ciągnie do C++ smile.gif PHP + JS już mało mnie cieszą, a w C++ jest moc smile.gif
buliq
Dobry programista napisze coś w każdym języku. W przypadku specjalizacji to jest raczej kwestia poznania trendów i bibliotek, bo nie oszukujmy się czysty język nie zachwyca.

Dobry programista do postawionego problemu dobierze odpowiednie rozwiązanie. Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre?
memory
Cytat(buliq @ 18.06.2015, 11:43:58 ) *
Dobry programista do postawionego problemu dobierze odpowiednie rozwiązanie. Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre?

Trzeba zapytać się dobrego programisty smile.gif
tzm
Cytat
bo nie oszukujmy się czysty język nie zachwyca.

Paradoksalnie nic tak nie zachwyca jak czysty assembler / C.

Programowanie to nauka ścisła, język programowania to język poznawania nauki programowania.

programista != specjalista ale prawdziwe było by również stwierdzenie że specjalista == programista.

Więcej niż prac z bazami danych polecam algebry i podstawowych operacji z danymi bo to tak na prawdę pozwala lepiej zrozumieć co się dzieję niż zapytanie w sqlu czy kontroler w module aplikacji.

Dochodząc do konkluzji, warto programować we wszystkim i wszystko poznawać, tutaj będę zgodny z przedmówcami
solificati
Cytat(buliq @ 18.06.2015, 11:43:58 ) *
Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre?

Stwierdzenie, że Java jest kiepskim pomysłem do www jest o wiele bardziej kontrowersyjne niż to, że w php kiepsko się przetwarza dużo danych. Mógłbyś jakoś umotywować?
PrinceOfPersia
Cytat
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... co jest, lepsze, bardziej przyszłościowe i lepiej płatne?

Bardziej przyszłościowe i lepiej płatne jest umieć dobrze programować niezależnie od języka programowania i uczyć się nowych języków jak będzie ci to potrzebne.

Cytat
ASP.NET czy PHP?, Za i przeciw i dlaczego?

pytanie w stylu "kotlet schabowy czy tort czekoladowy. Za i przeciw i dlaczego?

http://www.sloperama.com/advice/lesson52.htm

MiGo2

Lepiej płatne? bycie prezesem smile.gif

Od prawie dwóch lat siedzę w .NET (MVC, WebAPI, WCF ...) i koduję w C#. Od tego czasu zaprzestałem używania PHP, bo:
- dość dowolne konwertowanie typów zmiennych przez PHP przyprawia o ból głowy
- kod kompilowany działa szybciej
- mam lepsze IDE (debugger, zarządzanie projektem, Code Lens,....)
...i mogę tak wymieniać bez końca.
Jeśli chcesz napisać coś typu "blog napędzany SQL-em" to nie odczujesz różnicy.
Bardziej skomplikowany projekt (Ajax, AangularJS, web-sockety, web serwisy) to zdecydowanie ASP.NET. Jeśli chcesz iść dalej, sam dla siebie, to warto spróbować ASP.NET.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.