Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Szukanie po WOJ/MIASTACH
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aras785
Witam.

Przy rejestracji chcę pobrać od użytkownika: Województwo oraz miasto.

Jak to rozwiązać aby później w łatwy sposób można było szukać: woj -> miasto ...

Proszę o podpowiedzi smile.gif
Crozin
Dwie tabele:
wojewodztwa: id, nazwa
miasta: id, id_wojewodztwa, nazwa
aras785
Miasta z góry wgrać z jakiegoś wykazu miast czy podczas rejestracji dopisywać miasta których nie mam w bazie?
@rtur
Możesz wrzucić miasta z bazy teryt, jak chcesz mieć wszystkie i pewność ze jeden nie wpisze przy rejestracji Zamosc,a drugi Zamość, albo Zamośc... lub innych kombinacji... Ale z drugiej strony czy potrzebna Ci taka baza wszystkich miast w polsce (idąca w 100 pare tysięcy pozycji) ? Musisz sam zdecydować co ci potrzebne, to ty znasz założenia serwisu...
aras785
Zasada jest taka, że będą się rejestrować pewne punkty i ważna jest ich lokalizacja.

Później chciałbym w serwisie w ładny sposób pozwolić użytkownikowi na wyszukanie takiego pkt:
Dolnysląsk -> Wrocław (i tutaj pkt).

Dodatkowo przychodzi kwestia linków. Musiałbym zapisywać "slug" dla każdego miasta i województwa:

strona.pl/wojewodztwo/dolnoslaskie/miasto/wroclaw

w ten deseń... Proszę o pomysły kolejne smile.gif
trueblue
A nie lepiej wymagać od użytkownika tylko kodu pocztowego?
aras785
Cytat(trueblue @ 18.06.2015, 13:41:00 ) *
A nie lepiej wymagać od użytkownika tylko kodu pocztowego?

co z tego jak i tak będę musiał wgrać listę miast.

trueblue
To, że użytkownik ma mniej do wprowadzania przy rejestracji. A z kodu pocztowego, tak jak piszesz, i tak sobie resztę wyciągniesz.
aras785
Ale kod pocztowy nie da pełnych danych. Są miejscowości gdzie poczta jest jedna na kilka miejscowości. Myślę aby zrobić tak jak ma pyszne.pl tylko, że poźniej dane o miejscowości zapisywać jak cały tekst + slug aby łatwo było później szukać z linku. Co o tym myślicie? Baza będzie mieścić do 5000 takich pkt.

ps. ew wrzucę listę miejscowości do bazy danych i połączę to ID.

ps2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.