Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] jeden do wielu a tabela oraz sumowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fred1485
Tworząc strukturę tabeli w bazie napotkalem problem i nie wiem czy mój tok rozumowania jest słuszny. Mam dwie tabelę nauczyciele i uczniowie jak wiadomo uczeń ma jednego wychowawce ale wychowawca moze miec wielu uczniów. O ile w tabeli uczniowie dalbym sobie kolumne id-nauczyciela to tabeli wychowawcy w kolumnie id-uczniow mialbym nieatomowe wartosci i oczywiście sprzecznośc z 1nf i tutaj pytanie czy zrobic jeszcze jedną tabelę łącząca id z obu tabel?
trueblue
Jeśli w tabeli uczeń masz referencję do klucza głównego w tabeli wychowawca (nie nauczyciel), to nic innego nie jest Ci potrzebne.

W przypadku relacji wiele do wielu (nauczyciel<->uczeń) potrzebna Ci jest tabela wiążąca nauczyciel_uczen z dwupolowym kluczem głównym.
Fred1485
Aj fakt rzeczywiście do tabeli uczniowie dodam sobiematematykanę id_wychowawcy i tyle wystarczy

//nie zakładając nowego tematu
Mam tabele oceny: id | id-ucznia | fizyka | itd...
chcąc poznac sumę czy też średnią ocen danego ucznia znając liczbę przedmiotow nie ma z tym zadnego problemu ale inny uczen moze miec inny zestaw przedmiotow wiec jak zrobic taka samą operacje nie znając liczby kolumn z przedmiotami? Moze jeszcze jedną tabele zrobic?
trueblue
Przedmioty nie powinny być w kolumnach.
Powinna być tabela przedmiot: id_przedmiot, przedmiot, w relacji wiele do wielu z tabelą uczen.
Fred1485
sam do tego wcześniej doszedłem biggrin.gif
stworzyłem tabelę przedmioty: id|nazwa oraz oceny: id|id_ucznia|id_przedmiotu|wartosc wink.gif

pozdrówka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.