Chcę stworzyć na swojej stronie generowanie danych z bazy danych do tabeli w pdfie za pomocą narzędzia fpdf.
W tym celu zastosowałem mysql_table i fpdf.
Każda strona jest kodowana za pomocą UTF-8.
Fpdf z tego co się zorientowałem korzysta z innego kodowania, przez co musiałem zastosować funkcję iconv, która raz działa, a raz nie:
class PDF extends PDF_MySQL_Table { { /*fonty z polskimi znakami*/ $this->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php'); $this->AddFont('arial_ce','I','arial_ce_i.php'); $this->AddFont('arial_ce','B','arial_ce_b.php'); $this->AddFont('arial_ce','BI','arial_ce_bi.php'); $this->SetFont('arial_ce','',18); $this->Cell(0,6,iconv("utf-8", "windows-1250//TRANSLIT","Łódź"),0,1,'C'); $this->Ln(10); } }
Poprawnie wyświetla napis z polskimi znakami.
Natomiast dalsza część (pobieranie danych z bazy) już nie wyświetla poprawnych znaków:
$pdf=new PDF(); $pdf->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','I','arial_ce_i.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','B','arial_ce_b.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','BI','arial_ce_bi.php'); $pdf->SetFont('arial_ce','b',18); $pdf->AddPage(); $pdf->AddCol('id',20,'','C'); $pdf->AddCol(iconv("utf-8", "windows-1250//TRANSLIT", 'nazwisko'),40,'Nazwisko'); $pdf->AddCol('imie',40,iconv("utf-8", "windows-1250//TRANSLIT", 'Imię'),'L'); 'color1'=>array(210,245,255), 'color2'=>array(255,255,210), 'padding'=>2); $pdf->Table('select id, nazwisko,imie from pracownicy order by id',$prop); $pdf->Output();
Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego i jak to ewentualnie naprawić?