Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wczytanie pliku funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
viamarimar
Ja chyba zwariowałem albo mój komputer oszalał. Nwm już sam.

Tworze strone, tresc nie wazna. Stroktrua opiera sie na swichu gdzie do indexa podpinana sa kolejne zawartosci..

i teraz tak w pliku index.php includuje funkcje ktore sa polozone w include/ustawienia/funkcje.php
funckja w plikow jest napewno poprawna! bo to juz testowany wczesniej kod.

robie rejestracje plik o nazwie modal.php zawiera formularz po wyslaniu idzie na include/index/rejestracja.php

i nagle blad, pomimo ze w pliku index includowane sa funkcje!
  1. ( ! ) Fatal error: Call to undefined function filtrujDane() in xxxx\uu\include\index\rejestracja.php on line 10

no dobra ktos powie dla pewnosci includuj funckje w pliku rejestracja? ale nie to samo ? WTF?!

sprawdzam tysiaczny raz ale literowki tez nie widze nigdzie..

co zrobic zeby formularz przeszedl i zniwelowac ten blad gdzie niby powinienem podczepic inludowanie funkcji?

10 linia to ..
  1. $login = filtrujDane($_POST['login']);

wiec problem jest z dolaczeniem pliku..
nospor
zamiast tak dramatyzowac, wlaczylbys wyswietlanie wszystkich bledow a zobaczylbys, ze include nie moze includowac pliku z podanej sciezki
viamarimar
Cytat
wlaczylbys wyswietlanie wszystkich bledow

jak?
sprawdzalem require/include_once/require_once ale tez nie dziala

propozycje?
com
pakarz cały kod smile.gif

Temat: Jak poprawnie zadac pytanie tu ładnie jest opisane smile.gif
viamarimar
kod czego? indexa? rejestracji? po co jesli to kwestia doczepienia pliku

1. error_reporting(E_ALL);
  2. ini_set('display_errors','1');

to nie zmienilo komunikatu o bledzie. eror raporting kojarzylem z wylaczeniem bledow a nie z ich wlaczeniem nie wiem czemu
com
no po to żeby zaleźć ten bład, magicznie include nie mogło przestać działać smile.gif
viamarimar
to juz totalnie nic nie pokazuje:

plik index.php
  1. <?php
  2. ini_set('display_errors','1');
  3. include('include/ustawienia/config.php');
  4.  
  5. include('include/ustawienia/funkcje.php');
  6.  
  7.  
  8.  
  9. include('include/index/gora.php');
  10. include('include/index/menu.php');
  11. include('include/index/szukajka.php');
  12.  
  13.  
  14. #zabezpieczenie POST&GET
  15. if(isset($_POST['s'])){
  16. $s = preg_replace('#\W#', '', $_POST['s']);
  17. }
  18. elseif(
  19. isset($_GET['s'])){
  20. $s = preg_replace('#\W#', '', $_GET['s']);
  21. }
  22.  
  23. if(isset($s)){
  24. switch ($s) {
  25. case "dodajprzepis":
  26. include("include/index/dodajprzepis.php");
  27. include("include/index/ostatniododane.php");
  28. break;
  29. case "regulamin":
  30. include("include/index/regulamin.php");
  31. break;
  32. default:
  33. include("404.php");
  34. }
  35. }
  36. else{
  37. include('include/index/kategorie.php');
  38. include('include/index/pierwszyuklad.php');
  39. include('include/index/drugiuklad.php');
  40. include('include/index/trzeciuklad.php');
  41.  
  42. }
  43.  
  44.  
  45. include('include/index/modal.php');
  46. include('include/index/dol.php');
  47.  
  48. ?>
  49.  

i teraz na sciezce

http://localhost/uu/include/index/rejestracja.php

jest blad ten co up.
com
no dobra ale to jak robisz przekierowanie na rejestracja to ona nie ładuje przecież index.php ?
viamarimar
no posrednio jest jeszcze formularz z html ale przeciez nie laczy sie kodu html z php?

wiec jesli nie dziala w index.php moze troche racji w tym jest. ani w samym pliku z skryptem rejestacji rejestracja.php
to jak to includowac?!

niby moge zrobic osona podstrone w katalogu glownym dla rejestacji a nie chowac do gdzies po plikach i zeby to byla wymienna tresc indexa tak lepiej? tak to powinno byc rozwaizane?
tylko ze wczesniej /kiedys dzialalo mi tez taka metoda..
nospor
Tak jak mowilem... nie czyta ci include, bo uzywasz sciezek wzglednych.... sciezka wzgledna dziala tylko na jednym poziomie katalogu... na innym juz nie dziala.... albo uzywaj sciezek BEZWGLEDNYCH albo... albo przestan dramatyzowac w pierwszych postach tongue.gif

Co do reszty pomyslu na to co zrobiles to wlasnie wylaczyles mi mozg... ide spac.
com
dopisz ./ w każdym include na początku i powinno zadziałać wink.gif
nospor
@com co ty wygadujesz?
com
a ten index to leży w katalogu uu questionmark.gif

nospor no przecież można includować wgłąb smile.gif
nospor
dodanie ./ jest jednoznaczne bez jej dodawania. Sciezka WZGLEDNA bedzie ta sama niezaleznie czy dasz ./ czy nie
viamarimar
pomysl com nie pomaga
com
miało być ../ , ale już nie wiem gdzie autor ten index w sumie trzyma smile.gif

btw ./ ma znaczenie jak się pojawi niepotrzebny / na początku smile.gif i się pojawił wink.gif
nospor
oczywiscie ze nie pomaga, bo wypisuje glupoty jak juz raczylem zaznaczyc wczesniej.
Podalem ci co masz zrobic. A jak sie upierasz do sciezek wzglednych, to panie kolego zapoznaj sie co to sa sciezki wzgledne, bo widze nie wiesz

@com no jest roznica miedzy ../ a ./ wink.gif
No ale dalej to nie ta sciezka. Przyjrzyj sie dokladnie strukturze katalogow smile.gif
viamarimar
dobra ale ja nie chce podawac sciezek typu htttp:blblbl.pl bo poki co to tylko lokal serwer wiec teoretycznie takiej sciezki nie ma
nospor
ja nie mowie o URL.... http:// to url... ja mowie o sciezkach...
viamarimar
Cytat
a ten index to leży w katalogu uu

tak
com
no to pytam w jakim katalogu masz index.php? bo w url do rejestracji dałeś uu/include/index/ wiec czemu tam jest inaczej?

nosporowi chodzi o var/katalog/uu/index/plik.php albo na windows C:\\katalog\\uu\\include\\index\\plik.php wink.gif
viamarimar
tam pisalo xamp i zmienilem nazwe poprostu.

jest

1. Fatal error: Call to undefined function filtrujDane() in C:\xamp\www\uu\include\index\register.php on line 10

i nie wiem o co chodzi z ta sciezka

zrobilem tak:

dodalem w index case

1. case "rejestracja":
  2. include("include/index/formrejestracja.php");
  3. break;

ktory przekierowuje na formularz

w formularzu mam akcje ktora wysyla na obsluge nazwe(zmienilem tylko nazwe zeby wszedzie nie bylo rejestracja)

1. <form action="include/index/register.php" method="POST">

i w pliku rejestracja jest tylko kod oblsugi i blad z funkcja fatal bo tu juz funkcja nie dochodzi?

probowalem sciezke zmieniac ale to nie bardzo pomaga.

jak pisal jeden z was lepiej by bylo zebym uzywal sciezki bezwzglednej czyli patrzac na jakas strone z neta to cos takiego:

1. /usr/dt/config/list

ja zrobilem

1. include('/include/ustawienia/funkcje.php');

i nic ;/

probowalem tez wersji

1. include('./include/ustawienia/funkcje.php');
  2. include('../include/ustawienia/funkcje.php');

tez nie naprawia bledu..
wiec?
com
a w tym register.php masz include wgl?
viamarimar
nie

//chodz dodajac tez byl blad
com
ścieżka bezwzględna to taka jak napisałem post wyżej, a nie to, to jest względna, a przykład masz z linuxa tam tak wyglądają, ale to inny os

no to nie będzie działać, bo jak?

no bo tam inny adres podajesz smile.gif a najlepiej to co radził nospor jak nie łapiesz ścieżek względnych
viamarimar
czym sie rozni twoja sciezka:

var/katalog/uu/index/plik.php od mojej tej pierwszej include/ustawienia/funkcje.php

mam podac jeszcze katalog wyzej w ktorym sa jeszcze wszystkie pliki?

no ale to tez bledu nei rozwiazuje..
com
Cytat
na windows C:\\katalog\\uu\\include\\index\\plik.php

zacytuje sam siebie smile.gif
viamarimar
caly czas to samo ;/
com
pokaz kod po zmianach smile.gif
viamarimar
  1. <?php
  2. include('/include/ustawienia/config.php');
  3. #include('../uu/include/ustawienia/funkcje.php');
  4. #include('./uu/include/ustawienia/funkcje.php');
  5. #include('./include/ustawienia/funkcje.php');
  6. #include('C:/VertrigoServ/www/uu/include/ustawienia/funkcje.php');
  7. #include('C:\\VertrigoServ\\www\\uu\\include\\ustawienia\\funkcje.php');
  8. include('C:\VertrigoServ\www\uu\include\ustawienia\funkcje.php');
  9.  
  10. ...
com
7 linia była dobra, tylko w jakim jesteś pliku? i początek jest zły wiec sypie błędami to dostajesz biała stronę smile.gif
viamarimar
jestem w index w register nie ma zadnych includow, a blad jest ten sam caly czas
com
no nie ma a powinny być, bo wysyłając formularz przekierowuje Cie na te stronę wink.gif
Zainstaluj xampa bo vertigo jest już stare. Zrób sobie prosty test jak tego nie potrafisz tak ogarniąć, napisz stronę gdzie dołączysz 1 plik, w katalogu tym index stwórz wrzuć tam echo i załącz go w tym nowym indexie, a potem jak to zadziała Ci rób dalej reszte tak samo
viamarimar
trudno jakos to rozkminie ale rozwala mnei ze cos dziala dziala i nagle bum nie.
com
pewnie wyrzuca Ci skrypt błędy których nie widzisz, ale jak pozmieniasz na ścieżki bezwzględne to musi działać wink.gif
viamarimar
ostatnie pytanie
dodajac teraz do register.php include funkcji mam takie bledy co one oznaczaja i mzoe maja jakis wplyw na caloksztalt

1. ( ! ) Warning: include(../include/ustawienia/funkcje.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\VertrigoServ\www\uu\include\index\register.php on line
  2.  
  3. Warning: include(): Failed opening '../include/ustawienia/funkcje.php' for inclusion (include_path='.;C:\VertrigoServ\Smarty') in C:\VertrigoServ\www\uu\include\index\register.php on line 2
  4.  
  5. ( ! ) Fatal error: Call to undefined function filtrujDane() in C:\VertrigoServ\www\uu\include\index\register.php on line 11 (ten byl)
com
no bo nie include(../include/ustawienia/funkcje.php); a include('../ustawienia/funkcje.php'); itp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.