Cytat
to że oni dają taka możliwość nie oznacza, że trzeba tego używać, html sam w sobie też daje i co z tego, wiec to nie argument
Może dla Ciebie czy dla mnie nie… ale wystarczy się rozejrzeć trochę w światku frontu, żeby zauważyć, że dużo osób na tego typu rzeczy jest napalona.
Cytat
Nie linkowałeś do css modules tylko o nich napisałeś
Fakt:
https://github.com/css-modules/css-modulesCytat
A co do twojego pierwszego punktu z krytyki angulara to z użyciem data traci on na znaczeniu bo wtedy jest jak najbardziej poprawnym z punktu widzenia DOM.
Problem w tym, że 1. punkt krytyki Angulara nie ma nic do poprawności HTML-a (HTML-a, nie DOM!)

Chodzi o fakt przenoszenia logiki z JS do HTML-a co jest kuszące, ale niekoniecznie okazuje się czymś, co przynosi wymierne korzyści.
Cytat
A react ma ten swój virtual DOM wiec też nie masz tego w kodzie o czym tam napisałeś
Jak nie? Virtual DOM to jedynie mechanizm diffowania aktualnego drzewka DOM z przyszłymi zmianami - zatem jeśli w Virtual DOM znajdzie się
[style] to będzie to miało przełożenie 1:1 do prawdziwego DOM
Cytat
czy web componets i shadow DOM
Ale przecież Shadow DOM nic nie zmienia - wciąż jest to DOM i dotykają go dokładnie te same przypadłości, co "jawny" DOM. To drzewko po prostu nie jest wystawione publicznie
Cytat
a całe CSP to też, tyle lat webdev bez tego sobie radził, wiec nie ma co się nad tym rozwodzić
Tak można powiedzieć o wszystkim z HTML5

Po co nam np.
input[type=email] - mamy regexy.
Jasne, da się bez tego poradzić, ale bardzo to sprawę ułatwia. Nie rozumiem czemu mam sobie sprawy nie ułatwiać, jeśli istnieje taka możliwość? Jeśli priorytetem jest bezpieczeństwo, to CSP sprawdzi się w tym momencie znakomicie. Jeśli jest położony nacisk głównie na wydajność to w tym momencie niekoniecznie (trza by poczekać do zmian, o jakich pisałem w kontekście CSP 2.0). Jednak czysty HTML z reguły działa z CSP bez problemu, więc nie jest to aż tak duży problem.