Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Kodowanie znaków - 2 pytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Baku12345
Witam
Mój problem nie polega na tym, że coś mi nie działa, lecz na tym, że kilka rzeczy nie rozumiem. Proszę wiec o wyjaśnienie. Mam sobie taki przykładowy fragment kodu

Jest tu po lewej u góry znacznik meta, kóry mówi, jakie jest kodowanie strony, a sam plik jest również zapisany w UTF-8 (widać to po prawej u dołu). Dlaczego więc gdy usunę linię 13-stą

$pdo -> exec("SET NAMES 'utf8'");

to zaczynają się wyświetlać krzaki co_jest.gif Reszta plików strony jest zapisana również w UTF-8 więc powinno być wydaje mi się ok, nawet bez tej linijki. Baza danych jak i tabele tak samo są zapisane w UTF-8

Więc w czym problem, dlaczego żeby zachować poprawne kodowanie w bazie i na stronie to muszę wstawiać linijkę 13 wymuszając prawidłowe kodowanie co_jest.gif

------

Drugie pytanie brzmi tak. Czytałem, że utf8_general_ci jest wydajniejsze od utf8_unicode_ci, czy w takim razie powinienem w dreamweaverze ustawić utf8_general_ci questionmark.gif Jeśli tak to gdzie to się ustawia? bo jak na razie jak widać na obrazku pierwszym (po prawej na dole) plik jest zapisany w unicode, a baza w general.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

com
tak ponieważ mysql nie zgadnie jakim kodowaniem ma pobierać rekordy z bazy, stad tez trzeba mu o tym powiedzieć, utf8 w plikach to po prostu utf8, błędem jest jak w plikach php dajesz go z bom smile.gif
Xelah
To jest nieco bardziej skomplikowane niż com to przedstaił ;)

Chodzi o to, że domyślnie MySQL na styku klient-serwer spodziewa się ASCII. Jeśli domyślna konfiguracja nie została zmieniona, to oczywiście serwer poda UTF-8 (bo tak jest w bazie) ale klient i tak dostanie ASCII, bo tak jest skonfigurowany on i połączenie do serwera. Plik z kodem źródłowym czy kodowanie bazy nie mają tu nic do rzeczy.
Problem jest właśnie na styku klient-serwer.

Tutaj masz więcej na ten temat:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/cha...connection.html
prz3kus
Cytat(Xelah @ 13.07.2015, 08:25:36 ) *
To jest nieco bardziej skomplikowane niż com to przedstaił wink.gif

Chodzi o to, że domyślnie MySQL na styku klient-serwer spodziewa się ASCII. Jeśli domyślna konfiguracja nie została zmieniona, to oczywiście serwer poda UTF-8 (bo tak jest w bazie) ale klient i tak dostanie ASCII, bo tak jest skonfigurowany on i połączenie do serwera. Plik z kodem źródłowym czy kodowanie bazy nie mają tu nic do rzeczy.
Problem jest właśnie na styku klient-serwer.

Tutaj masz więcej na ten temat:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/cha...connection.html

hmmmm dry.gif Ja nie ogarniam tego co napisałeś ale pewnie masz racje arrowheadsmiley.png
Xelah
To może bardziej łopatologicznie.

Klient wysyła zapytanie do serwera. Serwer nie może się domyślić jakie jest użyte kodowanie z zapytaniu więc tą informacje bierze albo z konfiguracji albo od klienta.
Przykład:

1. SELECT * FROM tabel1 WHERE some_field="字編碼";

Jeśli klient nie powie serwerowi, że to jest UTF-8 a domyślnie serwer jest ustawiony na ASCII, to nawet jak pole some_field ma "字編碼" to i tak serwer nic nie znajdzie, bo nie dostanie "字編碼" tylko krzaki.

To samo dzieje się, kiedy serwer wyciąga dane z bazy. Kolumna jest UTF-8 no i serwer wyciąga w UTF-8. Teraz musi to wysłać do klienta. Jeśli domyślna konfiguracja to ASCII, to masz ten sam problem co wyżej. Dlatego albo ustawiasz to w plikach konfiguracyjnych albo musisz to zmienić live albo poprzez SET NAMES albo bezpośrednio przez API: mysqli::set_charset (lepsze i szybsze rozwiązanie niż SET NAMES).
prz3kus
Czegoś się dowiedziałem dzisiaj, w robocie siedze na posgresie albo MSSQL, a tam nigdy takich problemów nie zaobserwowałem smile.gif
Myslałem, że głupoty piszesz na początku, a tutaj taka nowinka.

Dzięki za odpowiedz i dzieki za pytanie dla autora smile.gif
Xelah
Nie wiem jak to jest w MSSQL, ale PostgreSQL ma coś podobnego do MySQL (oczywiście nie dokładnie to samo, ale zbliżone):

Ustaw na serwerze bazę na UNICODE. Potem w kliencie zrób:

1. SET CLIENT_ENCODING TO 'LATIN1';

i nasępnie select z bazy UNICODE.

PostgreSQL po prostu robi konwersję on-the-fly z server encoding do client encoding. MySQL zwraca krzaki po prostu obetnie to, czego nie potrafi zrozumieć, albo zapoda z krzaków jeśli kodowania są źle ustawione. A PostgreSQL wali błędem (jeśli nie znajdzie mapowania do, w tym przypadku, LATIN1).

Więcej na ten temat jest tutaj:

http://www.postgresql.org/docs/9.4/static/multibyte.html

Bezsprzecznie PostgreSQL radzi sobie tutaj o niebo lepiej i jego zachowanie jest bardziej logiczne niż MySQL-a.
com
Xelah masz rację, zrobiłem zbyt duży skrót myślowy smile.gif
Baku12345
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, to mi trochę rozjaśniło smile.gif A mam jeszcze takie pytanko, czy nie powinienem w takim razie tego kodowania ujednolicić, tzn skoro w prawym dolnym rogu Dreamweavera pisze Unicode (UTF-8), to nie powinienem w bazie ustawić kodowania utf8_unicode_ci zamiast utf8_general_ciquestionmark.gif Niby general jest wydajniejszy z tego co czytałem, ale czy nie lepiej żeby unicode było i tu i tu??
Xelah
Kodowanie pliku nie ma za dużo wspólnego z metodą porównywania w bazie. Plik jest w UTF-8. To jest właśnie kodowanie. Nazwa "Unicode" to tylko definicja każdego możliwego znaku (bez względu na użyte kodowanie). W przypadku kodowania UTF-8 jeden znak będzie reprezentowany na co najmniej 8 bitach, w URF-16 na 16 itd.

Żeby to bardziej uprościć, można powiedzieć, że UTF-8 czy UCS2 to sposób zapisu tak zwanych "code points" definiowanych w Unicode.

W ten sposób działa kodowanie w pliku.

To, o czym Ty wspomniałeś (utf8_general_ci i utf8_unicode_ci) to tylko metoda, jakiej używa baza do porównania znaków (mniejszy, większy, równy) zapisanych, w tym przypadku, w UTF-8. general_ci jest dosyć prymitywny i ma sporo problemów z niektórymi skryptami. unicode_ci z kolei o radzi sobie o wiele lepiej.

Tutaj masz obie metody:
http://collation-charts.org/mysql60/mysql6...i.european.html
http://collation-charts.org/mysql60/mysql6...i.european.html

To ma znaczenie przy wyszukiwaniu w bazie i sortowaniu. Ale nie ma kompletnie niczego wspólnego z UTF-8 o którym mowa w kodowaniu znaków w pliku. I baza i plik mają UTF-8. To jest jedyna istotna informacja.

Wybór metody porównywania znaków jest zależny tylko i wyłącznie od Twoich konkretnych potrzeb.
Baku12345
Jeszcze raz wszystkim dziękuję smile.gif Plusiki poszły smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.