Witajcie. Potrzebuje wykonać formularz dodawania produktu. O ile dodawanie nazwy, czy jakiegoś opisu to nie problem, to spotkałem na razie 2 zagwozdki.
1. Kategorie i podkategorię. W planach miałoby to wyglądać tak, że podczas dodawania produktu wybieram kategorię, a potem podkategorię (wyświetlają się tylko podkategorie danej wybranej przez użytkownika kategorii) za pomocą listy wyboru. Teraz pytanie jak tego dokonać. Bazę kategorii/podkategorii mogę wgrać "na stałe", a same tabele to myślę coś w tym stylu: Kategorie (ID_kat, nazwa_kt), Subkategorie(Id_subkat, ID_kat, nazwa_subkat) i spiąć to poprzez kategorie.id_kat=subkategorie.id_kat,. Tylko jak dokonać teraz wspomnianego wygoru podczas dodawania produktu i zapisać to w tabeli "produkty"?
2. Zdjęcie produktu. pomyślałem, że będzie wgrywane poprzez tradycyjny upload z wyborem pliku, tylko chciałbym zapisać w bazie adres do tego pliku i go odczytać. Coś na wzór - wybieram zdjęcie - trafia ono do zadanego katalogu z nazwą powiedzmy ID danego produktu, a link jest przechowywany w bazie. Z bazy pobieram link i wyświetlam zdjęcie. Wygląda prosto, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać żeby przenosiło zdjęcie i nazywało je poprzez ID. Musiałbym najpierw mieć to ID, więc pomyślałem, że po prostu wybór największej liczby z pola ID_produktu i dodanie +1 - tak powstanie nowa nazwa odpowiadająca kolejnemu ID.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam