Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tablica z błędami na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Mam zapewne dla Was dość błahy problem, jednak nie wiem t to ugryźć. O ile jakiś plan na to mam nie wiem jak za to się zabrać. Chciałbym uzyskać coś takiego. Mam formularz i w nim pola tekstowe. Chciałbym, żeby po nieudanym wysłaniu (któreś pole źle wypełnione lub puste) na górze wyświetlała mi się lista błędów w stylu :

Znalezione błędy:
- Nie pisałes imienia
- Niepoprawny adres email
-....

Tylko jak zrobić to tak, żeby pokazały się tam błędy, które są błędami zależnie od tego jak wypełniliśmy formularz i gdzie zrobiliśmy błędy.

Pomyślałem, ze można do tego wykorzystać jakoś tablicę i zrobić to za pomocą tablicy wrzucając do niej ewentualnie błędy i potem wyświetlając ją dla użytkownika. Problem w tym, że nie wiem czy to dobry pomysł, a dwa nie bardzo wiem jak za to się zabrać.
Skie
Zrób to tak jak robią to frameworki MVC - w szablonie HTML swojej aplikacji na stronie, gdzie mogą się wyświetlić błędy, zdefiniuj dla nich kontener który wyświetla po kolei wszystkie rekordy zapisane w jakiejś tablicy - np $tpl->errors, czy jak tam przekazujesz zmienne z PHP do HTML. W kodzie PHP, w przypadku napotkania błędu po prostu dodawaj do tej tablicy nowy rekord $tpl->errors[] = "Jakiś błąd."; Jeśli kod nie napotka żadnych error to $tpl->errors powinno być pustą tablicą, dzięki czemu kontener błędów się nie wyświetli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.