@solificati ale to wszystko, o czym mówisz już jest… A generowanie CSS-a do komponentów i tak odbywa się przez preprocesory.
Cytat
Serio, pozostań przy śledzeniu blogów o tym czy em już jest ok czy nie, kiedy i gdzie będzie calc i co będzie potrafił robić.
calc działa wszędzie od kilku lat,
em był dobry od zawsze (obadałeś to demo co posłałem?)
Cytat
Te wszystkie problemy zostały już rozwiązane w innych technologiach, to Ty się upierasz, że należy je rozwiązywać technologią nieprzystosowaną do tego.
Ale te wszystkie technologie jedyne, co robią, to odsuwają od Ciebie generowanie CSS-a, który i tak zostanie wygenerowany. Przesuwasz problem na wyższy poziom abstrakcji, nic więcej. I prawdę mówiąc czasami przez ten wyższy poziom abstrakcji frontendowcy mają problem na niższych poziomach.
Cytat
Style w reactie mogą być aplikowane inline tak jak może być wygenerowany styl dla strony - wiem bo tak robię za pomocą gardena i reagenta
Ale domyślne zalecenia FB wskazują na generowanie stylów inline:
https://facebook.github.io/react/tips/inline-styles.html Dobudowanie ekosystemu do Reacta to już inna bajka. Jeśli będzie się go traktować jedynie jako view, to wówczas jest to rozwiązanie niezwykle przyjemne.
Cytat
co i tak jest małą liczbą w porównaniu do ogólnych praktyk, gdzie cssa masz tyle ile będzie potrzeba na wszystkich stronach razem
No faktycznie, tak jest w CSS-ie… z roku 2010

Na szczęście mamy rok 2015 i każda podstrona/komponent serwują tylko te style, które są im potrzebne, a reszta jest choćby zasysana asyncem
Cytat
Mogę stylem dowolnie manipulować, niezależnie od implementacji przeglądarek.
Możesz, ale ostatecznie i tak może się okazać, że apka nie działa, bo generator nie wziął pod uwagę, że Chrome 432 nie ma
hologram-density. To jest po prostu przeniesienie problemu o jeden poziom abstrakcji wyżej. Zresztą - też se mogę dowolnie manipulować stylem dołączonym do WC. Mogę też używać preprocesorów, co czasami da mi większe możliwości niźli generowanie tego przy pomocy garden.
Cytat
Mogę zrobić autolayout, mogę dobierać wymiary zależnie od stanu, mogę kolorować w dowolny sposób bez obkładania się tysiącem selektorów albo tricków w postaci :nth-last-child(n+3), etc
To samo mogę osiągnąć w BEM + Stylus czy sterując stanem przy pomocy JS. A
:nth-last-child(n+3) nie użyłem dotąd nigdy - oprócz prezentacji na temat możliwości współczesnego CSS-a

Dzięki spłaszczonej strukturze BEM jestem w stanie generować super wydajne selektory CSS.
Cytat
Przede wszystkim, styl może być zależny od danych, bez nadmiarowego kodu.
No i dalej to osiągnę w BEM. Być może będzie ciut więcej kodu CSS niż u Ciebie, ale efekt ostateczny będzie taki sam.
Cytat
Serio, to jest handlebars/mustashe po raz kolejny
Ale kosztem złamania zasady SRP de facto i przy przemieszaniu warstw aplikacji.
Cytat
I apropo mocnego frontu jeszcze - w clojurescripcie robimy to jeszcze lepiej. Nie mówiąc o templateach, to robimy o wiele lepiej.
To bardzo dziwne, bo mam ochotę powiedzieć, że w BEM + PE robimy to jeszcze lepiej. O wiele lepiej

Myślę, że nie ma sensu tego kontynuować, bo stoimy na dwóch skrajnie różnych stanowiskach, których zgodzić się po prostu nie da. A kto miał rację - niech osądzi historia