Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]otwarcie strony www na innym komputerze sieci domowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wpaski
Witam, otóż nie rozumiem do końca jak to jest z tymi hostami...Opiszę problem w miarę najprościej jak się da.

Mam na laptopie postawiony serwer www, tzn taki wiadomo używany tylko do pracy czyli apache + php + mysql i teraz wpisuję localhost i jest, strona działa.
Teraz chcę zobaczyć tą stronę na innym komputerze - stacjonarnym - w sieci domowej, więc wpisuję w przeglądarce adres IP mojego laptopa i wyświetla się strona - jest OK (uwaga trzeba ustawić w pliku conf. apache Allow from all lub allow from i dany adres IP)

Natomiast nie rozumiem tego, tzn nie do końca rozumiem, dlaczego nie działa na tym drugim komputerze (STACJONARNYM) strona z wirtualnego hosta czyli dostępna pod adresem np. local.test na laptopie
Rozumiem, że wirtualne hosty mogą tylko działać lokalnie na danym komputerze(w tym przypadku LAPTOPIE)? Nie da się ich pokazać światu? Tzn. w tym przypadku tylko mojej sieci domowej?
Pyton_000
Nie, musiałbyś postawić lokalny serwer DNS który CI takie domeny przekieruje na odpowiednie adresy, albo na każdej maszynie ustawiać w pliku hosts wpisy
wpaski
no ale właśnie próbowałem już z plikiem hosts, ustawiłem na komputerze stacjonarnym
adres IP laptopa nazwa_hosta

i dalej był błąd, chyba, że nie o tym piszesz
Pyton_000
Nie działa bo może masz a VH ustawiony adres IP zamiast nazwy
wpaski
W VH mam ServerName ustawiony na local.test.pl i to jest na głównej maszynie - laptopie

na stacjonarnym na którym chciałbym sobie zobaczyć tą stronę mam w pliku hosts
ADRES_IP_LAPTOPA --------(tab)------------ local.test.pl
Co jeszcze może blokować?

Tak wygląda mój vhost

Kod
<VirtualHost *:80>
    ServerName local.test.pl

ServerAdmin webmaster@localhost
    DocumentRoot /var/www/test/www

ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
    CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined

<Directory /var/www/test/www>
    AllowOverride FileInfo
    Options +FollowSymLinks +Indexes
    Require all granted
    Allow from all
</Directory>

</VirtualHost>

już działa, wszystko to co wyżej było OK, problem był z systemem - nie odczytywał pliku hosts
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.