Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Łączenie zapytania.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Salur
witam, mam problem w stworzeniu zapytania. Jak wyciagnac name itema z przemiot_postac.

tabele:

quests -> id...title...description...item <- tu jest id itema
przedmiot_postac -> id...nazwa...owner_id...

1. $quest = $db->select_single('SELECT * FROM quests q JOIN przedmiot_postac p ON q.item = p.id LIMIT 1');

ref
KsaR
Edit, skreslam bo widze ze dales tez edit.
Cytat(Salur @ 10.08.2015, 12:33:59 ) *
witam, mam problem w stworzeniu zapytania. Problem w tym że nie wiem w jaki sposób moge zrobic aby index q - questy uzywało w RAND() losowo a itemy juz nie. Drugim problemem jest to ze nie wiem jak wyciagnac name itema z przemiot_postac.

tabele:

1. $quest = $db->select_single('SELECT * FROM quests q JOIN przedmiot_postac p ON q.item = p.id ORDER BY q.RAND() LIMIT 1');

ref

Nie rozumiem pytania, więc improwizorka..
Masz błąd w Order by, zamiast kropki daj przecinek.. (Zgaduje ze o taki efekt chodziło).

1. $quest = $db->select_single('SELECT * FROM `quests` `q` JOIN `przedmiot_postac` `p` ON `q`.`item` = `p`.`id` ORDER BY `q`, RAND() LIMIT 1');

--

Cytat(Salur @ 10.08.2015, 12:33:59 ) *
witam, mam problem w stworzeniu zapytania. Jak wyciagnac name itema z przemiot_postac.

tabele:

1. $quest = $db->select_single('SELECT `nazwa` FROM `przedmiot_postac` LIMIT 1');

Tak wygląda twoje pytanie;..
Salur
// rozwiazane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.