Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]Czy RWD ma sens?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczemp
Wiem, że dopasowanie strony do mobilnych sprzętów jest potrzebne. Ale czy dopasowywanie przez dyrektywy w css-ie ma sens? Np takie coś:
Kod
@media only screen and (max-width: 1023px) {}
@media handheld, only screen and (max-width: 767px) {}

Większość, jak nie wszystkie, obecnych smartfonów ma rozdzielczość hd. Jaki jest sens stosować takie zapisy w css-ach?
I jakim sposobem najlepiej rozpoznawać czy ktoś korzysta ze smartfona czy z desktopa? Zamierzam przerobić moje strony na przyjazne dla małych ekranów. Chciałbym, żeby adres strony nie ulegał zmianie (strona.pl dla desktopa i m.strona.pl dla smartfona) i zawsze był strona.pl. Myślałem, żeby walnąć ifa w skrypcie php i ładować tylko inne arkusze stylów. Jednak systemów mobilnych jest masa i chyba nie sposób zebrać wszystkie w jedno wyrażenie regularne.
Jakieś rady?
Crozin
Cytat
Większość, jak nie wszystkie, obecnych smartfonów ma rozdzielczość hd.
Większość budżetowych telefonów nie ma rozdzielczości FullHD. Co więcej w CSS-ie jednostka "px" nie odpowiada fizycznym pikselom (device pixel ratio).
Cytat
Jaki jest sens stosować takie zapisy w css-ach?
Dostosowanie wyglądu strony, który może być mocno odmienny na różnych platformach. Oczywiście, najlepiej zawsze trzymać się możliwie prostych reguł, ale czasami wymagania są zbyt specyficzne i konieczne są tak wyspecjalizowane zapisy.
Cytat
I jakim sposobem najlepiej rozpoznawać czy ktoś korzysta ze smartfona czy z desktopa?
CSS-owe media albo nagłówek User-Agent?
Cytat
Myślałem, żeby walnąć ifa w skrypcie php i ładować tylko inne arkusze stylów.
Takie coś robi się na poziomie CSS-a - włącznie z ładowaniem całych arkuszy tylko dla danego urządzenia.
Comandeer
Nie ma sensu rozpoznawać czy to jest smartfon, czy desktop. Lepiej rozpoznać co umie przeglądarka (czy obsługuje Pointer Events, czy dotyk, czy myszkę) i jaki ekran ma user. Nic więcej Ci de facto nie jest potrzebne

Co do smarfonów i full HD - owszem, ekranik 5.6 cala ma Full HD, ale nie sądzisz, że używanie strony w takiej rozdzielczości na takim maleństwie to szaleństwo? wink.gif Stąd potrzeba takiego dopasowywania. Zresztą media queries używa się w ostateczności - po prostu przy tworzeniu strony myśli się proporcjami, a nie sztywnymi rozmiarami.
szczemp
Wiem, że ratio pikseli jest różne na różnych urządzeniach. Ale mam stronę z mediami w ccs-ie i ta strona na smartfonie raz jest dopasowana do smartfona a raz dopasowuje się do desktopa na smartfonie. Zależy co akurat jest do wyświetlenia. Nie wiem czy moja przeglądarka dodatkowo zmienia sobie pixelratio w czasie pracy, czy kij wie co. Zaczęło mnie to złościć i zrobiłem workaround z ładowaniem różnych arkuszy stylów i teraz chciałbym prowizorkę zamienić na coś lepszego.
Comandeer
A masz meta[name=viewport]? Jak nie, to smartfon se będzie skalował jak chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.