Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript]AJAX czy jQuery?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
frydry
Witam.
Piszę tutaj, ponieważ chciałbym się dowiedzieć czego bardziej opłaca się uczyć i co jest przyszłościowe?
Wiem, że trudno to porównać ponieważ jQuery to framework, a AJAX to technologia, ale mimo wszystko w który kurs warto zainwestować?
Nie potrafię dostrzec dużo praktycznych różnic między jednym a drugim.
Wyczerpujące odpowiedzi i pomocne linki mile widziane. Pozdrawiam smile.gif
kapslokk
jQuery to chyba jednak nie framework. smile.gif Pozatym przez jQuery też możesz używać ajaxa: http://api.jquery.com/jquery.ajax/

Ja bym zaczął od jQuery, na pewno Ci nie zaszkodzi.

Co do różnic - jak to nie potrafisz dostrzec różnic? Przecież jedno z drugim praktycznie nie ma nic wspólnego.
frydry
Cytat(kapslokk @ 17.08.2015, 19:08:41 ) *
Ja bym zaczął od jQuery, na pewno Ci nie zaszkodzi.

Napewno nie zaszkodzi, ale czy opłaci się poświęcić czas na to. W programowaniu jestem troche ogarnięty, całkiem dobrze umiem PHP więc z nauką nie miałbym problemów.
Bardziej w pytaniu mi chodziło o to, co ma nad czym przewagę.

Cytat(kapslokk @ 17.08.2015, 19:08:41 ) *
Co do różnic - jak to nie potrafisz dostrzec różnic? Przecież jedno z drugim praktycznie nie ma nic wspólnego.

No właśnie chodziło mi o to co napisałem wyżej, co zrobie przydatnego/użytecznego/praktycznego w AJAX czego nie zrobie w jQuery lub odwrotnie.
jQuery to chyba jednak nie framework. - fakt, to biblioteka. Gdzieś przeczytałem, najwyraźniej głupoty, że to framework ( wiem co to framework w PHP).
viking
Zacznij się uczyć gołego JS bo najlepiej na tym wyjdziesz. Albo ES6, albo TypeScript. Później JQuery będzie banalne w opanowaniu.
frydry
Czyli mam rozumieć, że najlepszym wyjściem będzie iść JS, jQuery i AJAX.

viking
Tego nie powiedziałem. Jquery jako biblioteka jest przestarzała, v3 to chyba jakiś żart jeśli porównać z nowym dojo. Ajax zawsze się przydaje ale to parę linijek kodu więc nie ma o czym mówić. Zacznij się uczyć bo tak źle do tego podchodzisz.
frydry
Teraz poprzeglądałem struktury skryptów jQuery i AJAX i rzeczywiście masz rację, najlepiej będzie wziąć się za JS a potem poduczyć AJAX i jQuery.
Dziękuję, do zamknięcia.
Comandeer
@viking ma rację - jQuery jest przestarzały. Obecnie Sieć zmierza w kierunku małych komponentów, nie monolitycznych libów.

No i porównać to z Dojo... Dzięki Dojo mamy AMD, połowę CJS, doskonałe narzędzia do testowania... Dzięki jQuery mamy document.querySelector (i document.query w DOM Living Standard) oraz stagnację w środowisku wink.gif

Co do Ajaks - obecnie zaczyna się powolne odchodzenie od niepotrzebnie udziwnionego XMLHttpRequest na rzecz nowego Fetch API, w którym aż się chce pisać żądania.

Co do ES6 - IMO obecnie nie ma się co w to pchać za bardzo, bo w browserze i tak się tego nie użyje i trza będzie "kompilować" do ES5. A szkoda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.