Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]użycie array_diff ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rilekt
Chce tak jakby odjąć tablice od siebie.
Mam tablice (wyświetlam z print_r)
$_POST['check_list'] = Array ( [0] => 45 [1] => 46 [2] => 48 )
$groups = Array ( [0] => 2 [1] => 45 [2] => 46 [3] => 47 )
i chce zeby zwróciło mi to: 48
Jak to zrobić za pomocą jakiejś funkcji? Może array_diff ? facepalmxd.gif
nvb
Możesz dokładnie sprecyzować o co Ci chodzi jaki ma być efekt co od czego chcesz odejmować i co chcesz osiągnąc.
Pyton_000
No a w czym problem?
Wrzucasz w array_diff tablice w odpowiedniej kolejności (jak to doczytasz w Manualu) i masz wynik
Rilekt
Cytat(nvb @ 17.08.2015, 21:31:12 ) *
Możesz dokładnie sprecyzować o co Ci chodzi jaki ma być efekt co od czego chcesz odejmować i co chcesz osiągnąc.

No włanie, trudno to wyjaśnić.
Jeżeli w wartość w tablicy $_POST['check_list'] nie ma też w tablicy $groups to dopisuje je do oddzielnej tablicy/wykonaj dla niej instrukcje

I na odwrót jeżeli w tablicy $groups jest jakaś wartość a w $_POST['check_list'] jej nie ma, to dodaj do tablicy/wykonaj dla niej instrukcje
Boshi
Na innym forum ci rozłożyłem na części pierwsze, wynik był taki jak chciałeś, pomimo tego, że chciałeś z tablicy post która miała jedną wartość zrobić 3 wartości i sprawdzać- nie mam pojęcia jak nadal, zresztą nie tylko ja. Pytanie wtedy ukryłeś, a teraz tutaj pytasz i dostajesz identyczną odpowiedź od pythona? stary weź sobie przetestuj to co ci dałem i przestać zawracać dupę na 10 forach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.