Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]upload files
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
Witam,

Mam problem z uploadem plików i sprawdzeniem ich po stronie jquery.

dokładnie dlaczego gdy dodaję plik *.doc na jednej przeglądarce działa poprawnie na drugiej nie? Co może powodować taki błąd?

sprawdzenie plików

1.  
  2. if(file.type == 'text/plain') var img = '/assets/global/img/icon_documents/txt.png';
  3. if(file.type == 'application/pdf') var img = '/assets/global/img/icon_documents/pdf.png';
  4. if(file.type == 'application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document') var img = '/assets/global/img/icon_documents/docx.png';
  5. if(file.type == 'application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet') var img = '/assets/global/img/icon_documents/xlsx.png';
  6. if(file.type == 'application/msword') var img = '/assets/global/img/icon_documents/doc.png';
  7. if(file.type == 'application/vnd.ms-excel') var img = '/assets/global/img/icon_documents/xls.png';
  8.  

nie działa na firefox

sprawdziłem i typ dokumentu *.doc to application/octetstreem
Comandeer
Rzuć se do konsoli file.type i zobacz co tak siedzi. Dany plik w różnych źródłach może mieć inny typ MIME.
Randallmaster
Przed twoim postem zaktualizowałem:

plik doc = application/octetstreem

spotkał się ktoś z tym problemem na firfox?
Comandeer
Nie wiem czy da się to zakwalifikować jako problem. Po prostu Firefox nie rozpoznaje rozszerzenia .doc i zwraca domyślny tryb MIME dla tego typu plików. Inna rzecz - czy .doc mają jakiś oficjalny MIME, czy application/msword jest wzięte z "praktyki"?

Zawsze możesz próbować rozpoznać po rozszerzeniu i typie MIME. Kombinacja application/octetstream + rozszerzenie .doc jest raczej wystarczająca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.