Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym się różni PHP od Pythona
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ZenekN
Hej chciałem zapytać czym się różni python od php.

Wpisywałem w google PHP vs Python ale po angielsku nic mi do końca nie mówi.
Wiem ze obydwa języki to języki wysokiego poziomu.
KsaR
Cytat(ZenekN @ 5.09.2015, 11:25:00 ) *
Hej chciałem zapytać czym się różni python od php.

Wpisywałem w google PHP vs Python ale po angielsku nic mi do końca nie mówi.
Wiem ze obydwa języki to języki wysokiego poziomu.

"Vs" a wystarczyło że byś napisał "kontra" i byś miał po polsku tongue.gif
ZenekN
ok mam
PrinceOfPersia
- Python ma inną składnię, nie używa się klamerek {}, w PHP jak i w innych C-podobnych językach się ich używa. W Pythonie nie używa się klamerek, ale ważne są znaki tabulacji, spacje na poczatku linijek.

- w Pythonie każda zmienna po utworzeniu ma przypisany typ, i jeśli jest to liczba, to nie możesz jej użyć jako tekstu (chyba, że jawnie przekonwertujesz). PHP jest częściowo słabo typowany, przeważnie zmienne nie mają ustalonych typów (co ma wady jak i zalety, zależy jak patrzysz).

- Jednak jeśli zmienna jest obiektem, to wtedy ten typ faktycznie ma nawet w PHP. W PHP obiektówka zostawa wzięta z Javy, oparta na interfejsach i jawnych typach. W Pythonie jest duck typing, czyli obiekt nie musi mieć określonego typu, a jedynie implementować daną metodę.

- Python jest językiem do wszystkiego, a PHP głównie się używa do stron.

- W PHP masz więcej wyjątków od reguł języka (tzw. WTFów), Python jest jaki jest, można go lubić, można nie, ale jest w miarę spójny, pythoniasty.

- w Pythonie dużo rzeczy robi się wygodniej niż w PHP, zapewnia wysokopoziomowe konstrukcje np. array comprehension (chyba, że już w PHP też to dodali? Poprawcie mnie jeśli tak jest).

- PHP masz wszędzie, na niemal każdym serwerze, nawet darmowym. Jeśli chcesz korzystać z Pythona i robić w nim strony, to musisz szukać serwera, który obsługuje Pythona
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.