Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Laravel5] Odchudzanie frameworka
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mariio81
Witam, od niedawna zinteresowałem sie frameworkiem laravel i po instalacji chciałem z nie go usunąć zbędne zależności. Czy one wszystkie sa niezędne do działania frameworka? Co musi zostać ? i jak usunąć to co nieużywane?
Mam jeszcze pytanie co do instalacji. W jaki sposób zainstalować starszą wersję frameworka bo composer instaluje wersję 5.1 a potrzebuję 5.0 ? i tak żeby było tylko to co niezbędne ?
Z góry dziękuję za pomoc.
rad11
Nie radził bym usuwać niczego co jest w głównym pakiecie który ściągasz. Jeżele chodzi o instalacje innej wersji to :

Kod
composer create-project laravel/laravel {directory} 4.2 --prefer-dist
4.2 to Twoja wersja
Pyton_000
A mozesz powiedziec dlaczego chcesz cokolwiek usuwac? I przede wszystkim co chcesz usuwac?
mariio81
Dokładnie to chodzi mi o folder vendor bo jest tam tego sporo a nie wiedziałem co jest potrzebne do działania frameworka. A dlaczego chcę usuwać? bo zamierzam coś napisać i chciałem pozostawiać tylko to co jest potrzebne do działania aplikacji.
Regz
W takim razie napisz samemu aplikacje bez wykorzystywania żadnych frameworków. Pzodrawiam.
Pyton_000
@up daruj sobie takie wpisy.

Tak jeszcze odnośnie odchudzania. Wszystkie komponenty używane w projekcie nie są odpalane na raz. Jeśli coś jest nieużywane to nie będzie to załadowane i nie będzie obciążało aplikacji...
Poza tym wersja bez pakietów -dev i zoptymailzowany zajmuje ok 21MB więc nie jest źle. (mówię o czystym projekcie).

Ew. jeśli chcesz możesz użyć Lumen i dokładać pakiety.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.