Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Wybieam wpisy z jednej tabeli i do każdego wpisu liste pasująych wpisów z innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
starterrrrr
Witam.

Zastanawiam się, jak ułozyć zapytanie, ktore zwróci mi moje wartości z TabelaA.

Przy tym chciałem dla kazdej zwróconej wartości z TabelaA żeby zwróciło mi liste pasujących wartości z TabelaB.

Obie tabele są połączone np polem ID.

Można zrobić zapytanie za pomoca INNER, ale wtedy bede miał ilośc zwróconych pozycji z TabelaA x TabelaB a chciałem miec tylko liste z TabeliA + do kazdej np jakas tablica z drugiej.

Mozna takie cos łatwo zrobić tak:

1. $result = sql("SELECT FROM TabelaA");
  2. while($row_a = mysql_fetch_assco($result)) {
  3.  
  4. i tutaj mamy kolejne pdzapytanie, które wyszukuje wpisu z drugiej tabeli gdzie jest pasujące ID=$row_a['ID']
  5.  
  6. }

Czy da sięto za pomoca jednego zapytania wykonac?
nospor
1) uzywaj bbocde PHP jak wkladasz kod PHP a nie bbcode CODE
2) LEFT JOIN i potem ladne grupowanie w php a nie petryliard zapytan w petli jak to sam proponujesz
Tu o tym pisalem
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html
starterrrrr
Cytat(nospor @ 9.09.2015, 14:12:57 ) *
1) uzywaj bbocde PHP jak wkladasz kod PHP a nie bbcode CODE
2) LEFT JOIN i potem ladne grupowanie w php a nie petryliard zapytan w petli jak to sam proponujesz
Tu o tym pisalem
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html

1. ok, bede pamiętał.
2.
zapoznałem się z tymi przykładami. Prosze mi tylko podpowiedzieć, czy mozna zamienić kolejnośc z tych przykładów, czyli najpierw odczytywac produkty a później kategorie?

Podsumowując artykuł, po prostu wypisujemy wszystkie wyniki i za pomoca php powtarzajace sie wpisy ukrywamy i tworzymy strukture taką jak potrzebujemy?

Jest pewien problem, jak bym chciął wyświetlic, produkty, które nie sa przypisane do żadnej kategorii, wtedy zostana ukryte

Jak zminei sortowanie, to tez moze juz nie byc tak ciekawie, sortowanie + na dodatek dynamiczne doładowywanie pozycji nowych

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.